Az új 20 frankos a második a nemrég bejelentett hat megújuló bankjegyből. Ennek keretében kerül a piacra új 10, 20, 50 ,100, 200 és 1000 frankos bankjegy - derül ki az SNB honlapjáról. A sorozatból eddig az 50 frankos került már forgalomba, erről itt írtunk bővebben.

A jegybank bejelentése szerint a jelenleg érvényben lévő bankjegysorozat további bejelentésig legális fizetőeszközként maradnak forgalomban.

Az új sorozat mögötti inspiráció "Svájc sok arca" bemutatása. Minden bankjegy tipikus svájci jellegzetességeket mutat be, a 20 frankoson megjelenítő grafikák Svájc kreativitását helyezik a középpontba, amelyet a fénnyel, mint a banjegy fő motívumával mutatnak be. A bankjegysorozat fő eleme egyébként a kéz és a Föld, amely minden bankjegyen megjelenik.

Csak úgy, mint a most forgalomban lévő bankjegyeknél, a kilencedik, hat névértékből álló sorozat elemeinél is a színösszeállítás hasonló marad. A 20 frankos esetében a  domináns szín a piros (lásd fenti képünk), viszont a korábbinál kisebb és így könnyebben kezelhető. A bankjegy komplex biztonsági elemei és a szofisztikált dizájn pedig magas minőségű hamisítás elleni védelmet jelent - írja a jegybank a közleményében.

A következő megjelenő névérték a 10 frankos lesz a sorban, amelyet 2017. október 18-án bocsát forgalomba az SNB. A sorozat többi elemét később fél-egyéves időszakonként adja ki a jegybank, a pontos időpontokat pedig jóval a megjelenés előtt közli. E sorozat 2019-re lesz teljes.