A lengyelországi kivándorlás ugyan már a szovjet rendszer összeomlása után megkezdődött, ám ma sem csökken, sőt erősödik - derül ki abból a statisztikából, amelyet az onet.pl hírportál ismertet. A lengyelek már a rendszerváltás előtt is mozgékonyak voltak, a fiatalok például Dániában és Hollandiában vállaltak szezonális munkát.

Ugyanakkor az elmúlt két évben tapasztalt lengyel kivándorlás példa nélküli. Bár sem háború nem sújtotta az országot - mint a balkáni államok esetén a 90-es években -, sem akkora gazdasági válság nem fojtogatta a társadalmat, mint amekkorát a volt szovjet tagköztársaságok vagy Görögország átélt, mégis rengetegen hagyták el szülőföldjüket.

Nem térnek haza

Ennek hatására a lengyelek legnagyobb fogadó országaiban - Nagy-Britanniában, Németországban és Hollandiában - számottevő diaszpóra alakult ki. A szigetországban 700 ezer és kétmillió közé teszik a lengyel vendégmunkások számát, Németországban 655 ezren lehetnek. Csak Írországban 111 ezer lengyel él.

Bár a kivándorlók legnagyobb része még mindig szakképzetlen munkás, sok a diplomás is. A lengyel vendégmunkások 24 százaléka magyar fogalmat használva "OKJ-s" képzéssel rendelkezik, 40 százalékuknak van középfokú és 23 százalékuknak felsőfokú végzettsége.

A lengyelek többsége nem tér haza, miután megszedte magát külföldön. Egy 2012-es felmérés szerint 14:1 az aránya azoknak, akik tartósan elhagyják hazájukat, illetve azoknak, akik vissza utaznak Lengyelországba.

Irány a nagyvilág

Újdonság a vándorlásban, hogy az útnak indulók kezdenek távolabbi helyeket is felfedezni. Az egyik Izland, ahol a 350 ezres lakosság három százaléka már lengyel. Sokan ugródeszkának tekintik a szigetet ahhoz, hogy eljussanak Norvégiába. Nő a lengyel diaszpóra Kínában és Brazíliában is, annak ellenére, hogy ezek nem igazán gazdag országok. Kínából sokan Japánba vagy Ausztráliába mennek tovább.

A külföldön vendégmunkásként dolgozó lengyelek - akik számát a hazai hatóságok 2,4 millióra teszik - 2013-ban 5,5 milliárd eurónak megfelelő valutát utaltak haza, ami eléri az ország GDP-jének 1,5 százalékát. Úgy tűnik, van miből: Izlandon például annyit keresnek, amely Lengyelországban megfelelne egy havi 30 ezer zlotys (2,16 millió forint) fizetésnek.