Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magdalena Ogórek, a lengyelországi balközép pártok elnökjelöltje bírálta az ország jelenlegi jobbközép vezetését keményvonalas oroszellenes politikájáért. Ha ő lenne az ország következő elnöke, akkor igyekezne javítani a két ország viszonyán - derül ki a Financial Times (FT) összefoglalójából. Lengyelország három balti szomszédjával együtt az USA és a NATO legelkötelezettebb szövetségeseként követelte a Moszkva elleni kemény fellépést az ukrán válság elmélyítésében játszott szerepe miatt.

Varsó fellépését az oroszokkal szembeni tradicionális gyanakvás motiválja, amelyben osztoznak az ország nyugati szövetségesei is. Brüsszel ugyanakkor attól tart, hogy Moszkva egyenként leszalámizza az EU tagországait a vele szemben létrehozott egységfrontról. Nem kétséges, hogy az oroszok Kelet-Közép-Európában és Dél-Európában látnak olyan országokat, amelyeket kimozdíthatnak az uniós egységfrontból.

Megint a magyarok

Az FT Olaszországot, Görögországot és Magyarországot hozza fel példaként azokra az uniós tagállamokra, amelyek vonakodnak szembe szállni Moszkvával. A Krím félsziget orosz bekebelezése és a maláj utasszállító gép lelövése után kialakított EU-USA egységfront melletti politikai kiállással szemben fontosabbnak tartják kereskedelmi és üzleti kapcsolataik fenntartását Oroszországgal.

Ogórek szerint Lengyelország nem sokat tehet annak érdekében, hogy megakadályozza az nyugat- és oroszbarát ukránok közti hol hideg, hol forró polgárháborút, illetve Oroszország beavatkozását ebbe a konfliktusba, ezért okosabban teszi, ha a jelenleginél sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat ápol a Kremllel. Szerinte ezt a véleményt egyre több lengyel osztja, mivel sokakat aggaszt a katonai feszültség erősödése a régióban. Végül is Oroszország atomhatalom, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ne küldjünk katonákat!

Az elnökjelölt hevesen ellenzi, hogy lengyel egységeket vezényeljenek abba az alakulatba, amely esetleg az ENSZ égisze alatt békefenntartó erőként jelenne meg a szomszédos országban. Úgy véli, hogy fel kell oldani az Oroszország elleni szankciókat, mert azoknak semmi hatásuk sincs. Továbbá, ha Vlagyimirt Putyin orosz államfő meghívná látogatóba, akkor bizony elutazna Moszkvába.

A harmincas éveiben járó, korábban tévériporterként, majd egyetemi oktatóként dolgozó hölgy a közvélemény-kutatások szerint nem áll túl jól az elnökválasztási versenyben. A lengyel sajtó a héten arról cikkezett, hogy a baloldali pártszövetség, amely indította kihátrálhat mögüle, ám ezt az utóbbi tagadta. Végül is nem sok értelme lenne a szavazás május 10-re kiírt választás előtt. A legjobban Bronislaw Komorowski, a regnáló államfő áll, aki az egyik legelkötelezettebb héja az EU keményvonalas Moszkva elleni fellépése mellett.