A dubaji világgazdasági konferencián minden beszélgetés az Egyesült Államok körül forgott és mindegyikben felmerült az a lehetőség, hogy az USA hamarosan elvesztheti a második világháború óta élvezett vezető szerepét a világon - tudósít a Bloomberg. A World Economic Forum Global Future Councils vitafórumai az elmúlt években felmerült nagy kérdések körül forogtak.

Hogyan reagál a globális kereskedelem az USA és esetleg mások bezárkózási kísérleteire? Milyen infrastruktúra - elsősorban elektronikus háttérrendszerek - kiépítését igényli a 21. század gazdasága? Hogyan lehetne helyreállítani az átlagemberek bizalmát a szakértelemben, a szakértőkben és országaik vezetőiben?

Donald Trump amerikai elnök megválasztása reflektorfénybe helyzete sok közgazdász közös véleményét, miszerint vissza kell állítani az emberek bizalmát a nyílt és integrált világgazdaság hasznosságában.

Kína

A viták két témakör köré csoportosultak. Az első központi megállapítása az volt, hogy 2030-ban Kína legalább olyan fontos szerepet fog játszani a világ sorsának meghatározásában, mint az USA, ha nem fontosabbat.

Egyfajta látványos előjelét adta ennek Hszi Csin-ping elnöki hatalmának megerősítése a múlt hónapban a Kínai Kommunista Párt kongresszusán. Ez az esemény majdnem egybeesett Trump tiszteletteljes pekingi látogatásával. Kína Trump Amerikájának ellentéteként lép fel a világ színpadán: a stabilitás, a kiszámíthatóság és a globális kereskedelmi rendszer védelmezőjeként tálalja magát.

USA

A második fő téma a körül a kérdés körül forgott, hogy az USA vajon még mindig globális játékos lesz-e 2030-ban. A jelenlegi világrendszer, amely 1945 után alakult ki, az Egyesült Államok dominanciájára épül. A jelenlegi amerikai éra, Trump nacionalizmusa talán csak egy pillanatnyi kitérő erről az útról. A civil társadalom, a hatalmas tőkekoncentráció és az amerikai vállalatok által kiépített világszintű termelési láncok érintetlenek.

Még mindig az USA-é a világ legnagyobb gazdasága. A konferencia résztvevői azonban eljutottak ara a pontra, hogy mindezt megkérdőjelezzék. Tekintélyes szakértők egy komoly fórumon elképzelhetőnek tartották, hogy az USA nem lesz a globális szabadpiac hiteles és erőteljes védelmezője.

Túl a csúcson

Általános volt az a vélemény, hogy az USA túl lehet vezető szerepének csúcsán. Ennek igazolása persze nem lesz egyszerű. Abban egyetértés mutatkozott, hogy a világ kereskedelmi és biztonsági rendszere reformra szorul. Ugyanakkor minél több időt visz el a meglévő működési módok rendbe szedése, annál kevesebb intellektuális energia és politikai tőke marad a rendszerek fejlesztésére, hozzáigazítására a jövő követelményeihez.

Az egyik résztvevő úgy véli, hogy jelenleg átmeneti periódusban élünk, amely az USA vezette világtól elvisz egy új világrendhez. Nem Trump okozta ezt a változást, valószínűbb, hogy megjelenése a színen csak felgyorsította a kialakulását. Az, hogy milyen lesz a világ 2030-ban, ma dől el, azon múlik, milyen új megállapodást kötnek egymással a világ nemzetei. És az ezzel kapcsolatos alkudozás még folyik.

A nyitókép forrása: Stocksnap.io