Az eurózóna pénzügyminiszterei egyhangúan támogatták a spanyol bankoknak nyújtandó pénzügyi mentőcsomagot - olvasható az erről szóló hivatalos dokumentumban. A közlemény szerint ez a döntés szükséges az eurózóna stabilitásának biztosításához. Ezzel az eurózóna pénzügyminiszterei formálisan is hozzájárultak ahhoz, hogy a spanyol kormánynak 100 milliárd eurós hitelt nyútsanak az eurózónás mentőalapból bankjai feltőkésítéséhez.

Formálisan is elfogadtuk azt a memorandumot, amely lefekteti azokat a feltételeket, amelyek alapján Spanyolországnak a bankjai feltőkésítéséhez hitel nyújtható - mondta Frieden a Reuters tudósítása szerint.

Az eurócsoport pénzügyminiszterei a közlemény szerint abban állapodtak meg, hogy a pontos összegről az egyes bankok tőkeigényének pontos felmérését követően döntenek. Ezt az auditot várhatóan szeptemberben fejelzik be.

Emellett azt is leszögezik, hogy a pénzügyi segítséget az EFSF-en keresztül szolgáltatják mindaddig, amíg az ESM el nem indul és át nem veszi ezt a funkciót. A fianszírozási szükségleteket 100 milliárd euróig fedezi az alap.

Az ecofin leszögezte, hogy csőd esetén esetén nem érvényesül a szenioritás elve, azaz a mentőcsomaghoz hozzájáruló tagállamok követelései nem élveznek elsőbbséget. A mentőcsomagban a feltőkésítéshez használt hitelek átlagos futamideje 12,5 év lesz, egyedi megállapodások függvényében pedig maximum 15 évig terjedhetnek. Az EFSF emellett elkülönít egy 30 milliárd eurós összeget is azonnali, váratlanul felmerülő finanszírozási igények kielégítésére.

A felelősség a spanyol kormányé

A közleményben a pénzügyminiszterek azt is hangsúlyozzák - megerősítve a tegnapi német pénzügyminiszter kijelentését -, hogy a spanyol kormány teljes felelősséggel tartozik a pénzügyi segítségért. A forrásokat egyébként a spanyol bankmentő alapon (FROB) keresztül juttatják majd el az arra rászoruló pénzintézeteknek.

A segítséget emellett a spanyol pénzügyi szerktor reformjához kapcsolódó intézkedéseknek is kísérniük kell, ezek között a közlemény egyebek mellett átfogó átütemezési terveket, a rossz hitelek elhatárolását, valamint a bankszektor szabályozási és felügyeleti rendszerét érintő intézkedéseket említ.

Spanyolország a bankmentő csomag feltételeiről szóló megállapodást várhatóan kedden írja alá.

Az IMF üdvözli a megállapodást

A pénzügyminiszterek döntését követően az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde közleményben üdvözölte az európai pénzügyminiszterek döntését, amely lehetővé teszi, hogy a spanyol bankokat az európai pénügyi stabilitási alapon (EFSF) keresztül feltőkésítsék. Lagarde szerint a döntés összhangban áll az IMF legutóbbi pénzügyi szektor stabilitásáról szóló jelentésékben tett ajánlásaival és a IV. cikkely értelmében végzett felülvizsgálat során tett ajánlásokkal. Ezek az intézkedések jelentősen hozzájárulnak Spanyolország pénzügyi rendszerének megerősítéséhez, és alapvető fontosságú lépés a gazdasági növekedés beindításához - olvasható a közleményben.