Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csak néhány óráig tűnt úgy, hogy a jövő héten európai uniós közvetítéssel megállapodhat egymással Ukrajna és Oroszország a gázszállítások felújításáról, ami garantálná az európai tranzit zavartalanságát is - derül ki a Financial Times tudósításából. Moszkva júniusban állította le az ukrán exportot a tartozások és a gáz ára körül kialakult vita miatt, az új egyezségről két hónapja egyeztetnek a felek.

Kedden az ukránok és az oroszok is azt állítottak, hogy dűlőre jutottak egymással egy márciusig szóló, ideiglenes szállítási szerződésről. Eszerint a vevő ezer köbméterenként 385 dollárt fizet az eladónak a gázért - ez nagyjából megfelel a Gazprom európai átlagárának -, továbbá az év végéig két részletben törleszti 3,1 milliárd dollárnyi adósságát. Külön biztosítékként Ukrajnának előre kell fizetnie a gázért.

Józan ésszel úgy tűnt, hogy az utóbbi garancia elegendő lesz az orosz félnek arra, hogy megkapja a pénzét, ám úgy tűnik, Moszkva arra is biztosítékot akar kérni arra, hogy Kijev előre fizetni fog. Az új követelés szerint Ukrajnának öt napon belül be kell mutatnia egy olyan dokumentumot, amelyben nemzetközi szervezetek garantálják, hogy ellátják elegendő forrással a gázszállítások kifizetésére.

Érdekes kérés

Ukrajna nem tájékoztatta Oroszországot arról, hogy miből fog fizetni - fejtegette Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter, a moszkvai kormány tárgyalási megbízottja. A Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Beruházási banktól vagy elsőrangú kereskedelmi bankoktól várnak vállalásokat arra, hogy adnak pénz az ukránoknak a gázszámlák kifizetésére. Szerinte az Európai Bizottság is szétnézhetne a saját háza táján, hátha talál a büdzséjében pénzt erre célra. Még nem kaptuk meg ezeket a biztosítékokat - tette hozzá.

A következő ukrán-orosz-EU gáztárgyalást október végén tartják. Moszkva ezen tájékoztathatja partnereit arról, hogy kielégítőnek tartja-e Kijev fizetési terveit. Ha a megállapodás nem jön létre november elejéig, akkor határozottan nő a veszélye a téli európai gáztranzit akadozásának, ugyanis a ukránok olyan gázhiánnyal nézhetnek szembe, hogy rákényszerülnek az Európa felé susogó gáz megcsapolására.