Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May brit miniszterelnök kénytelen egy héten belül második minisztere menesztését mérlegelni (a miniszter időközben lemondott), ami tovább gyengíti helyzetét a brexitről folyó EU-brit válási tárgyalások kellős közepén - írja a Bloomberg. Várakozások szerint mennie kell Priti Patel nemzetközi miniszternek, mert a nyáron, illetve az ősz elején főnöke háta mögött tárgyalt Izraelben.

A lehetőséget nem cáfolta a kormány sajtóirodája. Az ügy végére azért nem került eddig pont, mert a miniszter Afrikában tartózkodik hivatalos úton, ezért Maynek nem volt módja a szőnyeg szélére állítani. Ha Patelnek távoznia kell, akkor Michael Fallon védelmi miniszter lábnyomába léphet, aki a napokban mondott le egy szexuális zaklatási ügy miatt. Fallont a miniszterelnök közeli szövetségesének tartották.

Titkos kapcsolat

Patelnek el kell számolnia titkos kapcsolatáról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és más vezető ottani politikusokkal. A miniszter a hét elején elismerte, hogy May háta mögött tárgyalt például arról, hogy brit segélyforrásokból támogassák az izraeli hadsereg erőfeszítéseit a szíriai menekültek ellátására a Golán-fennsíkon.

Leszámítva, hogy erről nem tájékoztatta főnökét, illetve az egyéb diplomáciai bonyodalmakat, meg kell jegyezni, hogy Nagy-Britannia nem ismeri el a térség izraeli megszállását. James Slack, a miniszterelnök szóvivője újságíróknak elismerte, hogy May a sajtóból értesül minisztere magánakciójáról. Később kiderült, hogy Patel két további találkozón is részt vett szeptemberben izraeli kormánytisztviselőkkel.

Dominók

A szakértők egy része úgy véli, hogy az újabb botrány a kormány körül további bizonyítékot szolgáltat a miniszterelnök gyengeségére. Az elmúlt időszakban egymást érték az ország első számú politikai vezetőjének kompetenciáját megkérdőjelező ügyek, elsősorban a brexittárgyalások elakadása miatt. Ha további dominók dőlnek el a kormányban, akkor előbb-utóbb ő is sorra kerülhet, hiszen végül is ő áll sor végén.

Az egymást követő kellemetlen ügyeknek destabilizáló hatásuk van, ami erősíteni fogja azokat a spekulációkat, amelyek szerint Maynek hamarosan le kell mondania - írta ügyfeleinek Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég elemzője.

Szerinte az lehet az utolsó csepp a pohárban, ha nem tudja kezébe venni az irányítást a legújabb válság után, ezért a konzervatív parlamenti képviselők úgy látják, hogy képtelen visszaszerezni azt a befolyást, amely nélkül egy miniszterelnök nem tudja jól végezni a munkáját. A brexittel kapcsolatos EU-brit tárgyalások a hét második felében folytatódnak.

A nyitókép forrása: Daniel Leal-Olivas, AFP