Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több területen is jelentős előrelépés történt az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások e heti fordulóján - jelentette ki David Davis brexittárgyalásokért felelős brit miniszter a csütörtökön zárult egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón. Szerinte "létfontosságú fordulón" vannak túl.

Michel Barnier EU-s főtárgyaló óvatosabb: ő úgy látja, hogy új lendületet kaptak a tárgyalások, de messze még vége. A tisztviselők szerint Theresa May brit miniszterelnök Firenzében elmondott beszéde mozdította ki az egyeztetést a holtpontról. Barnier szerint bár sikerült néhány pontot tisztázni, még sok a tennivaló addig, amikor a második szakaszba léphetnek a tárgyalások. Hetekről vagy hónapokról beszélünk.

Állampolgárok jogai

Barnier szerint partnerei megerősítették, hogy az EU-állampolgároknak lehetőségük lesz a brit bíróságok előtt érvényesítsék jogaikat, de abban nem tudtak megegyezni a felek, hogy ezeket a jogokat az Európai Bíróság garantálhassa.

May megerősítette beszédében, hogy nem akarják, hogy az Egyesült Királyság az európai joghatóság alá tartozzon a brexitet követően. Davis úgy értelmezte főnöke szavait, hogy az Egyesült Királyság egy EU-n kívüli harmadik ország lesz, ezért az Európai Bíróság nem dönthet az ügyeiben. Davis szerint a végső kilépési megállapodást beépítik a brit jogba, amit Barnier kevésnek tart biztosítékként.

Pénzügyi kötelezettségek

Az EU-s főtárgyaló szerint még mindig megosztottak a felek abban a kérdésben, mekkora összeget kellene fizetnie Nagy-Britanniának korábbi uniós vállalásai után (lelépési pénz). Ugyanakkor hasznos megbeszélést folytattak a pénzügyi elszámolást illetően.

Barnier szerint brit fél azzal hozakodott elő, hogy még nincs abban a helyzetben, hogy ez ügyben konkrét vállalásokat tegyen. Az EU azonban csak azt értékelheti jelentős előrelépésként ebben az ügyben, ha minden olyan kötelezettséget tiszteletben tartanak, amit a szigetország és az EU 27 tagállama tiszteletben tart.

Vita az ír határról

Az Észak-Írország és Írország közötti határral kapcsolatban Davis kifejtette, hogy elkezdtek közös elveket kidolgozni arra vonatkozóan, hogyan tarthatnák meg a közös utazási zónát az Egyesült Királyság és Írország között. Egyetértés van abban, hogy az Írországban békét teremtő 1998-as belfasti megállapodásban garantált állampolgári jogokat fenn kell tartani.

Barnier ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a születendő megállapodásnak tiszteletben kell tartania mind az egységes piac szabályait (azaz el kell kerülni, hogy a szabad átjárást kihasználva a csempészet paradicsomává váljon ez a térség), mind a belfasti megállapodás elemeit.

Jövőbeli kapcsolat

Davis reményét fejezte ki, hogy az EU-tagállamainak vezetői mandátumot adnak az uniós tárgyalóknak arra, hogy egyeztessenek a brit miniszterelnök által javasolt átmeneti időszakról. Barnier viszont jelezte, hogy a jelenlegi felhatalmazásuk szerint az átmeneti időszakról csak a tárgyalások második szakaszában lehet szó.

A következő fordulót október elején rendezik, az uniós csúcstalálkozó előtt, amelyen Barnier-nek be kellene számolnia a tárgyalások állásáról és az EU 27 állam- és kormányfőinek döntenie kellene arról, hogy a három fő kérdésen túl (a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok jogai, a lelépési pénz és az ír-észak-ír határ), miről egyeztethetnek még az EU képviselői

Az Európai Parlament már jelezte, azt fogja javasolni a jövő héten, hogy az EU-csúcson csak akkor léptessék a következő fázisba a tárgyalásokat, ha jelentős áttörés történik.