Az állam többségi tulajdonában lévő francia EDF energiaszolgáltató vizsgálatot indított azt követően, hogy atomerőművei felett ismeretlen eredetű drónok repkedtek - jelentette a BBC. Az első behatolót október 5-én észlelték, ezt követően 20-ág az ország különböző vidékein lévő számos nukleáris létesítményt "megtámadtak" a földről irányítható repülőszerkezetek.

Franciaországban, amely áramellátásának 75 százalékát atomerőművekből nyeri, repülési tilalom van érvényben az ilyen létesítmények öt kilométeres körzetében, ezerméteres magasságig. A korlátozás betartásáért a légierő a felelős, ám a drónok túl kicsik ahhoz, hogy hagyományos módon fel lehessen venni velük szemben a harcot.

Az EDF jelentése szerint az első behatolót a Lyontól 50 kilométerre keletre lévő Creys-Malville erőmű felett látták. Ez követően további öt létesítménynél észleltek ismeretlen helyről felszállt repülőeszközöket, amelyek éjszaka vagy a hajnali órákban vették célba az atomerőműveket. A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a párizsi CEA nukláris kutatóintézetet is körbezümmögte egy drón, a Le Figaro című újság úgy tudja, hogy a CEA más létesítményei felett is repkedtek.

Ki szórakozik itt?

A lehetséges "támadók" listáján első blikkre egy szervezet szerepelt: éppen a Greenpeace. Erre az adhatott okot, hogy a környezetvédők egyik aktivistája nemrégiben ejtőernyővel közelített meg egy nukleáris erőművet, míg mások, több tucatnyian behatoltak egy másik létesítmény területére. Ezzel akartak rámutatni a biztonsági lyukaikra.

A Greenpeace azonban tagadja, hogy köze lenne a drónok röptetéséhez. Ugyanakkor rögtön vissza is vágott: azzal vádolja az EDF-et, hogy nem veszi elég komolyan az új fenyegetést. Figyelmen kívül hagyja például, hogy négy "támadás" egy időben történt, ami a drónosok szervezettségére és meglehetősen komoly felkészültségére utal.

Az EDF szerint az drónok megjelenése nem jelent olyan veszélyt, amely miatt korlátozni kellene az erőművek működését - viszonylag kis méretük miatt nem valószínű, hogy ezek a szerkezetek komoly veszélyt jelenthetnek. A légierő szóvivője szerint boltban kapható gépecskékről van szó, amelyeket nagyságuk miatt nem tekintenek veszélyforrásnak.

A belügyminiszter letette a főeskük, hogy semlegesítik a drónokat és gazdáikat. Francois Hollande államfő azt ígérte a franciáknak, hogy 2025-re 50 százalékra csökkentik az atomenergia súlyát az ország áramellátásában.