Hiába hozta a csodát a portugál kormánykoalíció két pártja, amelyek az elmúlt négy év megszorításokkal szegélyezett kormányzása ellenére győztek a hét végi parlamenti választásokon, az ország szinte biztosan kormányozhatatlanná válik - derül ki a CNBC háttérelemzéséből. Az instabilitás Görögország után egy újabb korábban EU-IMF támogatással megmentett eurótagállamban az utolsó, amelyre a gondok alatt nyögő Európának szüksége van.

A majdnem végleges eredmények szerint az pártszövetségben indult jobboldali blokk a szavazatok 38,5 százalékát zsebelte be, míg a megosztott baloldal legnagyobb politikai ereje, a Szocialista Párt 32,4 százalékot ért el. Ez azt jelenti, hogy a győztes 100 helyre számíthat a 230 fős parlamentben.

Megfúrják

Miután a parlamentbe került további két párt radikálisabban ellenzi a 2011-ben indult, 78 milliárd euró keretösszegű segélyprogram keretében vállalt megszorításokat, nem nehéz megjósolni, hogy ha kisebbségi kormány alakul az országban, akkor a többségben lévő ellenzék megfúrhatja a kormányprogram elfogadását. Pedro Passos Coelho volt miniszterelnök leszögezte, hogy ha újra kormányt alakíthat, akkor folytatni kívánja a reformokat.

Mindenki vesztett valamit: az ellenzék a választást, a kormánykoalíció az abszolút többséget - foglalta össze a lényeget Stephan Morais, a Caixa Capital befektetési társaság igazgatója. A kérdés az, hogy a Szocialista Párt - például parlamenti tartózkodásával - lehetővé teszi-e az új kormánynak bizonyos reformok végrehajtását. A Reuters azonban arra emlékeztet, hogy a portugál demokrácia 1974-es létrejötte óta egyetlen kisebbségi kormány sem húzta ki a teljes választási ciklust.

Szurkálják a hátsójukat

Már a kormányalakítás is kaotikus lesz - véli Antonio Barroso, a Teneo Intelligence kockázati tanácsadó cég elnökhelyettes. Ismerve a Szocialista Párt meglehetősen bizonytalan politikáját, közvetve hatással lehet a kormány megalakítására a radikális Baloldali Blokk viszonylag jó választási szereplése. Ez a formáció a szavazatok tíz százalékát szerezte meg, amivel megkétszerezte korábbi támogatottságát. A szocialisták attól tarthatnak, hogy további szavazók pártolnak át versenytársukhoz, ha nem lépnek fel elég határozottan az új kormány ellen.

Ez a politikai bizonytalanság irányába tolja a helyzetet. Ráadásul Antonio Costa, a Szocialista Párt vezetője a vereség ellen nem mondott le, és kétértelműen nyilatkozott a kormányalakítás lehetőségéről is, ami azt sejteti, hogy lát még esélyt arra, hogy ő legyen Portugália miniszterelnöke.

Bukhat a kormány, amint megalakult

Ha az ellenzéki pártok úgy döntenek, hogy egységesen leszavazzák a kormányprogramot - ami azt jelentené, hogy a parlamenti képviselők abszolút többsége nemmel voksolna -, akkor az új kormánynak még azelőtt le kell mondania, hogy munkához látott volna. Az elhúzódó belpolitikai válság elbizonytalaníthatja a befektetőket, így elakadhat a gazdaság növekedése - akárcsak Görögországban 2015 első felében. Eközben az államadósság eléri a GDP 130 százalékát, ami visszafizethetetlen, így Lisszabonnak is könnyítésre lenne szüksége. Ehhez viszont stabil vezetésre lenne szükség.