Több legyet akar ütni egy csapásra a németországi Sunfire GmbH vegyipari vállalkozás, amely elkészítette szintetikus üzemanyag előállítására képes rendszerének prototípusát. A technológiával elnyelethetnék az alternatív energiaforrásokkal a szeles és a verőfényes időszakokban termelt áramfelesleget, visszaforgathatnák az energiafogyasztásba a levegőbe került szén-dioxidot, miközben végtermékük szállítható, tárolható és felhasználható lenne a létező energetikai rendszerekben - derül ki a CNBC cikkéből.

Az utóbbi különösen fontos az újdonság ígéretei közül, ugyanis nyilvánvaló, hogy a meglévő energiaellátásról nem lehet egyik napról a másikra átállni valami gyökeresen újra. Ez irdatlanul költséges folyamat lesz. A szintetikus üzemanyag ötlete nem új, a Drezdában működő Sunfire e köré építette ki tiszta technológiáját, amelyben elektromos energia felhasználásával folyékony szénhidrogén energiahordozót állítanak elő.

A dolog lényegéhez tartozik, hogy nincs értelme hagyományos szén-, gáz- vagy atomerőműben termelt áramot táplálni a rendszerbe, mert az ezekben felhasznált üzemanyag költsége lerombolná az eljárás hatékonyságát. A cég viszont azt ígéri, hogy rendszerére alapozva érzékeny búcsút inthetünk az kőolaj korszakának.

Csövek és tartályok

A Sunfire törpe vegyi üzeme éppen úgy néz ki, ahogy az az ilyen gyáraktól elvárható: tartályok sorakoznak egymás mellett, amelyeket kusza csővezetékek kötnek össze. A rendszer a víz oxigénre és hidrogénre bontásának egyik technológiáját (SOEC) kombinálja az 1925-ben feltalált Fischer-Tropsch eljárással, amelynek segítségével gázokból folyékony szén-hidrogéneket nyerhetünk.

A cég egyik "találmánya", hogy vizet gőzzé forrálás után bontják szét az alternatív forrásból nyert árammal, ami növeli a folyamat hatékonyságát. Az így nyert hidrogén egy másik tartályba vándorol, ahol szén-dioxiddal és további vízzel találkozva több lépcsőben átalakul üzemanyaggá feldolgozható szén-hidrogénné. A felhasznált szén-dioxid származhat ipari folyamatokból hulladékából vagy akár a levegőből.

Mint az a természetben történik

A cég szerint nem tesznek mást, mint lemásolják azt a természeti folyamatot, amelyben a növények vízből és szén-dioxidból a nap energiájának felhasználásával oxigént (ez náluk melléktermék) és szén-hidrogéneket állítanak elő. Működő szerkezetük a bevitt energia 70 százalékát hasznosítja. A rendszer 3,2 tonna szén-dioxidot használ fel egy tonna üzemanyag előállításához. Végső csövét naponta egy hordó üzemanyag hagyhatja el. (Ez 159 liter, a világ napi olajfelhasználása jelenleg 90 millió hordó körül alakul - a szerk.)

Az elkészült minirendszer célja az újítás ipari megvalósíthatóságának bizonyítása. Áráról annyit árulnak el, hogy hét számjegyű euróösszegről beszélhetünk, amelynek felét állami fejlesztési támogatásból teremtettek elő. A cégvezetés úgy látja, hogy csupán a bürokratikus akadályok elhárítása maradt hátra. Ha beszerzik az összes szükséges pecsétet, azzal megteremtik a lehetőséget arra, hogy a potenciális befektetők ki tudják számolni az ipari méretű Sunfire-rendszerek létrehozásának költségeit és hasznait.