Scaliát még Ronald Reagan elnök javaslatára nevezték ki 1986-ban, ő volt az amerikai legfelsőbb bíróság egyik legkonzervatívabb bírója.

Scalia pénteken érkezett a Marfa közelében fekvő ranchra, ahol egy negyven fős társaság tartott privát partit. Scalia szombaton nem jelent meg a reggelinél. Amikor felmentek a szobájába, holtan találták. A BBC szerint nem bűncselekmény áldozata lett, álmában érte a halál.

Scalia rendkívül jó humorú ember volt, és ez maró gúnnyal megírt, mégis elegáns jogi érveléseiben is megmutatkozott. Elegáns érvelésével hamar a konzervatív szárny vezéregyéniségévé nőtte ki magát, az újkonzervatív, originalista amerikai alkotmányjogászi iskola szellemi vezérévé vált. Az originalista iskola az az iskola, amely szerint az amerikai alkotmányt a lehető legszigorúbban, az eredeti szövegezők vélt szándékai szerint kell értelmezni. E konzervatív filozófia szerint az amerikai alkotmány értelme nem változik időve - szemben a liberális iskola "élő alkotmány" felfogásával, amely igyekszik az idők kontextusába helyezni a szöveget.

A katolikus Scaliát az amerikai alkotmány szó szerinti értelmezéséhez ragaszkodó, kérlelhetetlen védelmezőjének tartották. A halálbüntetést és a fegyverviselést alapvető alkotmányos jognak tartotta, míg a terhességmegszakítást és a melegházasságot élesen ellenezte.

Amikor tavaly júniusban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága az egész országban törvényessé nyilvánította a melegházasságot, ő a döntéshez csatolt ellenvéleményében azt fejtette ki, hogy a melegházasság legalizálása az amerikai demokráciát fenyegeti. Tavaly decemberben a feketék pozitív diszkriminációja ellen foglalt állást az egyetemeken.  Scalia 2012-ben a demokrata Obama elnök legfontosabb belpolitikai eredményének tartott egészségügyi reform ellen szavazott, de a törvénycsomagot a testület többsége nem találta alkotmányellenesnek - jegyzi meg az Index.hu a hír kapcsán.

Nagy csata indulhat

A főbíró halála az amerikai választásba is hozott egy újabb csavart, hiszen így Barack Obama amerikai elnöknek elvben lehetősége nyílik rá, hogy a liberálisok javára billentse el az egyensúlyt a legfelsőbb bíróságon, ahol most négy republikánus elnökök által kinevezett bíró és négy demokrata elnökök által kinevezett bíró ül.

Obama dolgát megnehezíti, hogy most - szemben az előző két jelölésével - republikánus többségű törvényhozással kéne elfogadtatnia jelöltjét, ami komoly politikai csatát vetít előre, hiszen Scalia utódjának kinevezésével évekre, ha nem évtizedekre meghatározhatja a testület irányultságát.

Obama elnök - aki Kaliforniában tartózkodik, a délkelet-ázsiai országok vezetőinek csúcstalálkozóján -, miután részvétét fejezte ki és méltatta az elhunytat, újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy alkotmányos kötelességének eleget téve megfelelő időben javaslatot tesz az új főbíró személyére.

Mondta mindezt annak ellenére, hogy a republikánusok arra szólították fel az elnököt, hogy a kinevezéssel most már várják meg az új elnököt. Obama azzal érvelt a kinevezés mellet, hogy szerinte még bőven van arra elég idő, hogy a Szenátus az új jelöltet meghallgassa és szavazzon róla. Obama mandátumából még kevesebb mint 11 hónap van hátra.