Bírósági döntés értelmében Argentínának 1,3 milliárd dollárt kellene fizetnie december közepéig az Elliot Associates hedge fundnak. Az Elliot Associates visszautasította 2001-ben az argentin csődesemény idején az adósságok átstrukturálásában való részvételt. A bíróság pedig most lényegében azt mondta ki, hogy ugyanúgy fizetni kell azok felé, akik részt vettek az átstrukturálásban, mint azoknak, akik nem. A bírósági ítéletet ugyan még felsőbb szinten felülvizsgálják, de az ítélet szerint addig is félre kell tenni a nevezett összeget egy elkülönített számlára. Argentína nem tudja úgy teljesíteni a rendesen jelentkező tartozásait, hogy ezt ne egyenlítené ki. Vagyis vagy mindkettőt, vagy egyiket sem teljesíti.

Az argentin kormány azonban valószínűleg nem szándékozna fizetni, a hedge fundot korábban is "keselyűnek" minősítette. Az Elliot Associates hedge fund korábban előszeretettel vásárolt fel kétes értékű adósságokat (perui, argentin), majd névértéküket peres eljárásban próbálta visszaszerezni.

A Fitch a leminősítés indoklásában jelezte, figyelemmel kísérik a következő hetek eseményeit, ha Argentína nem fizet a megadott határidőre, az csődeseménynek minősül. Ha ez megtörténik, akkor a hosszú lejáratú adósságokat RD (Restricted Default) minősíti le. Ha az ügy pozitívan zárul, tehát az argentin kormány a bírósági döntés értelmében jár el, és így nem esik veszélybe más adósságok törlesztése sem, akkor a Fitch visszaminősítheti Argentínát.