Bűnszövetkezetként működött az egyik legnagyobb orosz köztársaság, a komi vezetése, élén Vjacseszlav Gajzer államfővel. A szervezett bűnözői csoport 19 tagjából 15-öt már őrizetbe vett a KGB utóda, a Nyomozó Bizottság (FSB). Köztük van a régió csaknem teljes állami vezetése: a kormányzón kívül a helyettese, a köztársaság miniszterelnök-helyettese, az Államtanács helyi főnöke és a Komi Köztársaság egyik volt képviselője az orosz parlament felső házában.

Gajzer 2010 óta kormányozta a Komi Köztársaságot, a posztra az akkor éppen államfő Dmitrij Medvegyev ajánlotta, 2014-ben a szavazatok 80 százalékával választották újra, tagja az Oroszországot kormányzó Egyesült Oroszország párt legfelső vezetésének.

A vádemelést nem siették el - a bejelentés szerint az kilenc évig tartó nyomozás eredménye, bár a szakértők szerint ez nem indokolatlan, tekintettel arra, hogy ilyen magas rangú állami tisztségviselők még sosem kerültek horogra. Három orosz tartományban 80 házkutatást tartottak, amelyek során több mint 60 kilogramm ékszert és 150 karórát foglaltak le, egyenként 30 ezer és 1 millió dollár közti értékben, valamint vállalati bélyegzők tucatjait, amelyeket off-shore üzletek megkötéséhez, illetve több mint 1 milliárd rubel (15 millió dollár) értékű lopott vagyontárgy legalizálásához használtak fel. Mint a nyomozás megállapította, a Komi Köztársaság vállalatainak egész sorát privatizálták illegálisan - saját zsebükre - a kormányként működő banda tagjai a Russia Beyond the Headlines beszámolója szerint.