Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők aggodalmai tovább fokozódtak az új kormány névsorának láttán és első intézkedései miatt, így az athéni tőzsde irányadó indexe az elmúlt napok zuhanását folytatva szerda kora délután már 9,4 százalékos zuhanásban állt a Bloomberg adatai szerint, most is a bankszerktor húzta mélybe az athéni ASE indexét. A szerdai "vérfürdőben" a nagybankok közül a Piraeus Bank 28,27, a National Bank of Greece 27,68, az Alpha Bank 21,89, az Eurobank Ergasias 21,48 százalékkal esett. A legnagyobb kikötőt üzemeltető társaság, a Piraeus Port Authority árfolyama 7,8, a PPC közüzemi szolgáltatóé pedig 15,67 százalékos veszteségben állt szerda délután.

A görög államkötvények hozamai is jelentősen megugrottak: a Bloomberg szerint a hároméves kötvények hozama 2,8 százalékponttal közel 17 százalékra, a 10 éves kötvények visszatértek 10 százalék fölé (szeptemberben 5,7 százalékon álltak, de 2012 közepén a görög válság csúcsán a 30 százalékot is meghaladta).

Ciprasz, aki a vasárnap tartott előre hozott parlamenti választáson győztes Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) vezetőjeként lépett a kormányfői tisztségbe, rámutatott: a szavazóktól radikális változtatásokra kaptak felhatalmazást, amivel helyreállítják a nemzeti szuverenitást. Ugyanakkor azt ígérte, hogy az új kabinet, a "társadalmi megmentés" kormánya felelős tárgyalásokat fog folytatni a nemzetközi hitelezőkkel, olyan megoldásokat keres, amelyek minden félnek kedvezőek. Görögország kész hozzájárulni egy, az egész Európa érdekeit szolgáló rendezés kidolgozásához - mondta.

Az egyeztetések már csütörtökön megkezdődnek, amikor Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tesz látogatást Athénban. Péntekre Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminisztert, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnökét várják a görög fővárosba.

A kormány ülésén Ciprasz azt hangoztatta, hogy kiegyensúlyozott költségvetésre törekszik, nem akar hiányt, de a növekedést fojtogató "irreális többletet" sem. A legfontosabb feladatok közé tartozik a társadalom legelesettebb rétegeinek támogatása, a klientúrarendszer és a korrupció felszámolása, a munkanélküliség csökkentése, az utóbbi négy évtized alatt elmaradt reformok végrehajtása.

A piacok idegesen reagáltak arra, hogy Ciprasz a nemzetközi hitelezők által elvárt megszorító intézkedések heves ellenzőjeként ismert Jánisz Varufakisz közgazdászt nevezte ki pénzügyminiszternek, és leállította a legnagyobb görög kikötő privatizációs folyamatát. A befektetők ezt újabb jelzésként értékelték arra vonatkozóan, hogy Ciprasz kitart választási ígéretei mellett, azaz felhagy a megszorításokkal és az adósság csökkentéséről akar tárgyalni.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!