A világ 19 legfejlettebb, illetve vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő csoport, a G20-ak pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek találkozóján elvi egyetértés született arról, hogy növelni kell az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitását, a konkrét lépéseket illetően azonban jelentősek a különbségek.

Az Egyesült Államok - és hozzá csatlakozva néhány fejlett, illetve feltörekvő ország - azt látná jónak, ha az euróövezet bővítené az adósságproblémák kezelésére szolgáló pénzügyi alapot, és egyúttal növelné a válság megfékezésében tevékenyen részt vevő Nemzetközi Valutaalap tőkéjéhez való hozzájárulást. A pénzügyileg biztos lábakon álló euróövezeti országok - élükön Németországgal - viszont azt szeretnék, ha a növekedést a strukturális, pénzügyi és munkaerőpiaci reformok, és nem újabb pénzeszközök felhalmozása segítené.

A tanácskozáson nem született döntés arról sem, hogy milyen mértékben növelik az IMF forrásait, és az egyes országok mennyivel járulnának hozzá ehhez a feltőkésítéshez.

Mindamellett a nemzetközi pénzügyi csúcstalálkozón némi előrehaladást sikerült elérni annak a kétezer milliárd dollárt kitevő, globális mentőcsomagnak a létrehozataláról, amelynek célja, hogy megakadályozzák egy globális adósságválság kialakulását. Ezt a megállapodást a következő, áprilisban az IMF tavaszi közgyűlése alkalmából tartandó G20-as találkozón akár már tető alá is hozhatják diplomáciai források szerint.