Megrángatta a francia államkötvények árfolyamát az a hír, hogy az eddig egymással szemben álló két baloldali elnökjelölt összefoghat a győzelem érdekében - derült ki a Bloomberg cikkéből. Benoit Hamon (képünkön) szocialista jelölt azt nyilatkozta, hogy tárgyalásokat folytat a tőle balra álló Jean-Luc Melenchonnal erőik egyesítéséről.

Regényes fordulatok

Az elnökválasztási előkészületek már eddig is olyan fordulatokat hoztak, amelyek a szappanoperák szerzőinek tollára illenek. A mérsékelt jobboldal előválasztásán elvérzett az esélyes Alain Juppe és a második helyen őt követő Nicolas Sarkozy, hogy a helyükre a harmadik Francois Fillon lépjen elő.

Fillon egy időre letaszította a népszerűségi listák éléről a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökét, Marine Le Pent, majd néhány héttel ezelőtt kiderült, hogy szenátor korában tanácsadóként foglalkoztatta családtagjait, akik nem biztos, hogy megdolgoztak a pénzükért. A korrupciós botrány miatt - ha vizsgálat indul ellene - kiszállhat az elnökválasztási küzdelemből.

A baloldal elnökjelölő választásán hasonló forgatókönyv valósult meg: bukott az esélyes Manuel Valls, akinek helyére Hamon futott be. Eközben a baloldali kormányból tavaly év közben kilépett Emmanuel Macron fél éve alapított centrista mozgalma repülőrajtot vett. A tavaly év végén még a futottak még között játszó jelölt immáron a második helyen áll a népszerűségi versenyben.

Választási matek

Ha a baloldal egyesülne, az nagy fordulatot hozna. Le Pen a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint 26 százalékkal vezeti a népszerűségi versenyt, Macron 23 százalékkal követi, Fillon 18,5 százalékkal a harmadik, Hamonnak 14, Mélenchonnak 12 százaléka van.

Ha az utóbbi kettőt összeadjuk - ami persze nem magától értetődő -, akkor a beérhetik az elsőt, ami azt jelentené, hogy a baloldal jelöltje vívhatná a végső csatát a szavazás második fordulójában a radikális jobboldal vezérével.

Nem tetszik

A piaci szereplőknek nem tetszik az újabb fordulat. A francia állampapírok eladósorba kerültek, ezért nőtt a tízéves francia és német kötvények hozama közti - amúgy is tágulóban lévő - rés. A közös európai valuta árfolyama 0,2 százalékkal, 1,065 dollár/euróra gyengült. A párizsi CAC-40 tőzsdeindex majdnem egy százalékkal esett, a francia bankszektor cégeinek részvényei két százalék körüli mínuszba kerültek.

A baloldal esetleges összefogása növeli Le Pen győzelmi esélyeit - véli a Kim Liu, az ABN Amro Bank stratégája. A francia kötvények, amelyek árfolyama eddig is érzékeny volt a politikai kockázatra, még nagyobb eladói nyomás alá kerülhetnek. Nem világos, mennyire komolyak a baloldali egyesülési szándékok, de a bizonytalanság máris erősödött.