Oroszország hétfőtől megtiltotta a tej és a tejtermékek behozatalát Ukrajnából, amely viszont a sertésimportot állította le a szomszédos országból. Az ukrán gabonatermést félmillió tonnával csökkenti a háború.

Először az ukrán hatóságok jelentették be csütörtökön, hogy leállítják az orosz sertéshúsimportot, mert Brjanszk és Orenburg városokban, valamint a kurszki körzetben afrikai sertéspestis fordult elő. Emiatt az ukrán hatóságok azonnali hatállyal megtiltották az élősertés és feldolgozott termékeik importját Oroszországból.

Másnap Oroszország bejelentette, hogy megtiltja július 28-ától az ukrán tej és tejtermékek importját, mert azok ismeretlen eredetű pálmaolajat tartalmaznak, ami veszélyt jelenthet a fogyasztóra. Oroszország már korábban megtiltotta az ukrán burgonya importját, valamint a sertéshúsét, szintén afrikai sertéspestisre hivatkozva. Oroszország ezen felül korlátozza a Petro Porosenko ukrán államfő tulajdonában álló Roshen édesipari cég termékeinek a behozatalát. Oroszország idén eddig 495 millió dollár értékben importált ukrán mezőgazdasági termékeket, ebből 106,3 millió dollárért tejtermékeket.

Szintén rossz hír az ukrán mezőgazdaság számára, hogy Ukrajnában 500-550 ezer tonnával lesz kisebb az idei évre eddig várt 60 millió tonna gabonatermés az ország keleti részében zajló harci cselekmények miatt - közölte az Ihor Svajka ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter. A tavalyi termés 63 millió tonna volt.

Ihor Svajka elmondása szerint 20,5 millió tonna gabonát már betakarítottak, ebből 14,2 millió tonna volt a búza és 5,9 millió az árpa. A minisztérium adatai szerint Ukrajna 1,3 millió tonna gabonát, jórészt árpát exportált július első 23 napjában, ami az új piaci év első hónapja. Ukrajna a június végével záródott egy évben 20,3 millió tonna kukoricát, 9,2 millió tonna búzát és 2,4 millió tonna árpát exportált.