Egy toulouse-i bíróság döntése az elektronikus cigaretták forgalmazásával kapcsolatban precedens értékű lehet egész Európában, sőt esetleg az egész világon - jelentette a CNBC. A bíróság álláspontja szerint az e-cigerettákat a dohányárukra vonatkozó szabályok szerint kell értékesíteni, annak ellenére, hogy nem tartalmaznak dohányt, csak nikotint.

Ennek szellemében a bíróság megtiltotta egy e-cigaretta-kereskedőnek, hogy értékesítse és reklámozza a termékeit, mivel ezzel megsértette az állam dohánytermék-árusítási monopóliumát - derült ki az AFP jelentéséből. Franciaországban így szabályozták ezt a piacot, emellett a dohányáruk reklámozása is tilos.

Mit lép az EU?

A nagy kérdés az, hogyan tekint majd erre a termékfajtára az EU, amikor jövőre előáll a dohánytermékek forgalmazására vonatkozó szabályozásának (Tobacco Products Directive, TPD) felújított változatával - mondta a CNBC-nek Erik Bloomquist, a Berenberg tőkepiaci cég elemzője. A francia döntés mintául szolgálhat, ami rosszul jönne a kisebb e-cigaretta-gyártóknak.

A toulousi határozat átvétele mellett szól, hogy az közvetve bírálja az EU-t. Arra utal ugyanis, hogy Brüsszel, illetve Európa néhány nagy országa - ahol nem állami monopólium a dohányértékesítés - nem törődnek kellően a gyorsan fejlődő e-cigaretta-ipar szabályozásával. Ha elfogadhatják a francia logikát, akkor a dohányboltokba száműzhetik az e-cigarettákat, világossá téve, hogy káros termékként tekintenek rájuk.

Ez a döntés azért jönne rosszul a kisebb e-cigaretta-gyártóknak, mert eddig sokféle módon értékesíthették termékeket. A nagy dohánygyártóknak a BAT-nak vagy az Imperial Tobaccónak, amelyek egyéb termékeiket is ezen a csatornán keresztül juttatják el a fogyasztókhoz, nem jelentene újdonságot a változás.

Aggódnak

Az Európai Unió szakértőit egyre jobban aggasztja az e-cigaretta-ipar tevékenységének laza szabályozása - derült ki a múlt hónapban brit sajtóértesülésekből. Vannak olyanok, aki teljesen betiltanák ezek forgalmazását. A szakértők egy része attól tart, hogy az elektronikus cigaretták használata sokaknak átmenetet jelenthetnek a hagyományos cigarettázás káros szokásának felvételéhez - írta a Telegraph egy bizalmas brüsszeli dokumentumra hivatkozva.

Az e-cigaretták termelése gyorsan bővül, ám ennek ellenére még messze van a hagyományos dohány-előállítástól. Az Euromonitor iparági elemző cég szerint az új ágazat évente kétmilliárd dollár bevételt ér el világszerte, ami nagyjából a szivarforgalmazásnak felel meg. Nem véletlen, hogy a nagy dohánycégek fantáziát látnak az újdonságban: a BAT a nyáron jelent meg saját e-cigarettájával, a Philip Morris jövőre tervezi a piacra lépést.

Rendetlenség van

Az EU-ban pillanatnyilag teljes rendetlenség uralkodik az e-cigaretták forgalmazásával kapcsolatban. A termék a dohányárukra, az gyógyszerekre és a sima fogyasztási cikkekre vonatkozó szabályozás határán táncol. Az nikotint tartalmazó e-cigaretták kerülőutat kínálnak azoknak a dohányosoknak, akik a tiltott helyeken, például a vendéglőkben is "rá akarnak gyújtani", mivel nem füstölnek.

Az Euromonitor jelentése szerint 2011-ben a világ három legnagyobb e-cigaretta-piaca az Egyesült Államok, Oroszország és Németország volt. Értékben számolva ezek voltak felelősek a világszintű eladások 60 százalékáért.