Újabb figyelmeztetés borzolhatja az európai adósságválság és a romló világgazdasági kilátások miatt amúgy sem nyugodt befektetők idegeit - jelentette az AP. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felmérése szerint a kínai bankok egyre növekvő kockázatokkal néznek szembe a következő időszakban, ami hatással lehet az ország gazdasági növekedésére, és így közvetve a világgazdaság helyzetére is. Az IMF jelentése kiegészíti számos elemző hasonló véleményét. Ezek szerint az állami tulajdonban lévő pénzintézetek rossz hiteleik bővülésével és más gondokkal számolhatnak a 2008-as világgazdasági válságot követő - a kínai gazdaságot a gyors növekedési pályán tartó - hitelezési boom nyomán.

Bürokraták dirigálnak a piac helyett

Az elmúlt időszakban ugyan kissé enyhült az állami beavatkozás a pénzügyi szektorban - a kormány még azt is megengedte a bankoknak, hogy egyes hitelfelvevőknek magasabb kamatokat szabjanak meg, mint másoknak -, de a kölcsönök túlnyomó többsége még mindig az állami vállalatokhoz kerül, amelyek kormányzati projektek finanszírozásához használják a banki forrást.

Az IMF szerint ezen változtatni kell: a hatóságoknak fel kell adniuk azt a gyakorlatot, hogy alárendelik a pénzintézeteket a gazdaságpolitikai célok megvalósításának. Ehelyett engedniük kellene a piaci szabályok érvényesülését, hogy a bankok a reális kockázatok alapján hozzák meg döntéseiket.

Összeomolhat a pénzügyi rendszer

A Valutaalap szakértői - akik egyébként a helyi hatóságokkal együttműködve először végeztek stressz tesztet a 17 legnagyobb kínai bankon - úgy látják, hogy a pénzintézetek képesek lennének kivédeni egymástól elszigetelt sokkokat. Ha csak az ingatlanárak zuhannának, vagy a devizaárfolyam változna meg jelentősen vagy a rossz hiteleik állománya ugrana meg, az nem döntené be a bankokat.

Ugyanakkor ha ezek közöl a kockázatok közül egyszerre több jelentkezne, az már komolyan megrázná a pénzügyi rendszert. Ráadásul ezt az értékelést úgy kellett elkészíteniük az IMF szakértőinek, hogy a bankok adatszolgáltatása hiányos, nem tartalmaz kellően hosszú időre visszatekintő adatsorokat és nem engedték őket hozzáférni számos "bizalmasnak" minősített információhoz.