Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európából Ukrajnába irányuló gázszállítás minden további nélkül lehetségessé válik, amint elkészülnek ennek technikai feltételei, ám az áramlás megfordításához ki kell kérni az orosz Gazprom gázexportőr engedélyét - írja a Moscow Times. Kijev egy ideje tárgyalásokat folytat Brüsszellel arról, hogyan lehetne Európából a megszokott kelet-nyugati áramlást megfordítva gázt szállítani a kelet-európai országba.

A lehetőség megteremtése sokkal sürgősebbé vált, amióta az orosz exportot lebonyolító Gazprom a második negyedév elejétől a korábbi 268 dollár/ezer köbméterről 485 dollárra emelte a susogó energiahordozó árát. A legkézenfekvőbb ország, ahonnan a vissza irányú szállítást le lehetne bonyolítani, Szlovákia. Ha azonban az ország keleti határát átlépő négy vezeték egyikén Ukrajnába nyomnák a gázt, azzal megsértenék a Gazprommal kötött szerződést.

Csiki-csuki

Ehhez ugyanis értelemszerűen le kellene állítani a nyugati irányú áramlást, mihez engedélyt kellene kérni az orosz cégtől - fejtegette a szlovákiai vezetékhálózatot üzemeltető Eurostream szóvivője. A Gazprom azonban világossá tette, hogy ehhez nem járul hozzá. Ezzel ennek a lehetőségnek annyi.

Az orosz gázóriás vezérigazgatója Alekszej Miller a hét végén az orosz állami tévétársaságnak adott interjújában vetette fel, hogy a gázáramlás irányának megváltoztatása illegális. Cége ellenőrizni tudja, hogy merre halad az energiahordozó, ugyanis Szlovákiának fel kell állítania egy mérőállomást, mielőtt végrehajtja a változtatást.

Sehogy se jön össze?

Ha a nagy orosz medve el is állna az útból, akkor is nehézségekbe ütköznének az nyugat-keleti szállítások. Norvég, holland és más nagy gázexportcégek ugyanis jelezték, hogy nem lennének képesek ellátni Ukrajnát, ha Moszkva elzárná a gázcsapot. Emellett iparági szakértők szerint a szükséges technikai változtatások Szlovákiában 20 millió euróba kerülnének és végrehajtásuk kilenc hónapig tartana.

Ukrajna egyébként évi 10 milliárd köbméter gázt kaphatna nyugat felől, ami szükséglete kicsit kevesebb, mint ötöde. A lehetőséget legkorábban az idei télre teremhetnék meg. A gázáramlás irányának megfordítása, ha ennek feltételei adottak, minden egyes esetben néhány órát vesz igénybe.