Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Úgy tűnik, a 2018. tavaszi magyarországi parlamenti választások közeledtével egyre élesebbé válik a Soros György milliárdos befektető és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közötti politikai háború - adja meg a magyar származású üzletember és a budapesti kormány közti tegnapi ütésváltás apropóján írt cikke alaphangját Value Walk.

Ez az internetes portál hitvallása szerint segít a befektetőknek a hedge fundoktól a nagy vagyonkezelőkig jobban megalapozni pénzügyi döntéseiket. Igyekszik hasznos információkat adni a befektetői környezetet befolyásoló gazdasági és politikai trendekről azzal a meggyőződéssel, hogy a befektetői döntések nem pusztán benyomások, ötletek alapján születnek, hanem részben tudatos értékérteremtés részeként is.

A frontvonal

A politikai háború frontjának egyik oldalán az európai elitek ellen harcoló jobboldali figurák vannak Orbán Viktorral az élen. A másikon baloldali vezetők csatáznak, köztük Soros, akik azzal vádolják Orbánt, hogy bűnbakot csinálnak üzletemberből, illetve Nyílt Társadalom Alapítványából - folytatódik a Value Walk összefoglalója.

Ezt követően összefoglalják a hétfői ütésváltást, amely azzal indult, hogy Soros cáfolta a budapesti kormány nemzeti konzultációjának vele kapcsolatos állításait. A portál emlékeztet arra, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő már a múlt héten arról írt, hogy az Európai Parlament beállt a "Soros-terv" végrehajtói közé, miután elfogadta új szabályozási javaslatát a bevándorlás európai szintű kezelésére.

 

A Value Walk ezt követően áttér az előzményekre, a felsőoktatási törvény módosítására, amely megszűnéssel fenyegette a Soros támogatását is élvező Közép-Európai Egyetemet (CEU), a civil szervezetekre gyakorolt nyomásra és az üzletembert egyfajta egész kis hadsereget mozgató bábozóművészként ábrázoló propagandakampányra.

Kult figura

Orbán Viktor egyfajta tiszteletet parancsoló kult figurává vált jobboldali körökben - állapítja meg a portál. Imázsát erősítette, hogy 2016 nyarán az európai miniszterelnökök közül elsőként állt az akkor még amerikai elnökjelölt Donald Trump mögé.

Az elmúlt időszakban olyan üzeneteket fogalmazott meg, amelyek megegyeznek az USA jobboldalának retorikájával. Úgy tálalja magát, mint aki a magyarok védelmezője az európai elitekkel szemben. És ezt az elitet a leggyakrabban Soros György személyesíti meg.

Más jobboldali politikusok átveszik Orbán napirendjét. Nigel Farange, a brit függetlenségi párt (UKIP) elnöke, a brexitről döntő népszavazás egyik kiemelkedő Leave-párti vezetője például vizsgálatot kezdeményezett a Nyílt Társadalom Alapítvány és az Európai Parlament közti "összejátszás" felderítésére.

Eközben Soros azzal vádolja Orbán Viktort, hogy "maffiaállamot" üzemeltet Magyarországon, amely a demokrácia illúziójával fedi el a kiterjedt korrupciót. Szerinte a miniszterelnök és kormánya hatalma megtartása érdekében manipulálja a médiát és a jogszolgáltatást.

Többről van itt szó

A befektetőknek szóló hírportál szerint azonban többről van itt szó, mint a két nagyágyú összecsapásáról a bevándorlással kapcsolatban. Valójában az európai társadalom egyre mélyülő megosztottsága van a háttérben, az a fajta szociális szembenállás, amely az USA társadalma esetén Trump elnökké választásában mutatkozott meg.

A hangerő mindkét oldalon nő: Orbán ugyanolyan érveket vezet elő, mint Steve Bannon, az amerikai, illetve Marine Le Pen, a francia radikális jobboldal ikonikus figurája. A magyar miniszterelnök a nemzeti elkötelezettségű emberek és a globalisták közti harc élére pozicionálja magát, olyan vezetőnek mutatja magát, aki szemben áll Sorossal, a dúsgazdag globalisták tipikus alakjával. Ezek azok a figurák, akik belekontárkodnak a magyar társadalom életébe.

Becsapott magyarok

A külső szemlélő talán összeesküvés-elméletet lát abban, amit a magyar miniszterelnök képvisel, ám politikája masszív alapokon nyugszik. A magyarok úgy érzik, hogy a Nyugat a rendszerváltás után - mint annyiszor a történelem során - újra elárulta őket (mármint azzal, hogy nem vezette be a németektől és osztrákoktól annyira irigyelt jóléti társadalmat).

Orbán Viktor ezeken az érzelmeken játszik, amikor arról beszél, hogy a magyarok több mint egy évezrede védik Európa határát és harcolnak a függetlenségükért. Brüsszel ugyanúgy nem érti ezt, mint ahogy a korábbi nyugati hatalmak sem fogták fel ennek jelentőségét.

A Fidesz magasan vezeti a közvélemény-kutatások népszerűségi listáit - tudatja olvasóival a Value Walk. Miután Soros Györgyöt jelölték meg a társadalom első számú közellenségeként, a közte és Orbán Viktor közötti feszültség várhatón nőni fog a következő hónapokban. Egy dolog biztos: Orbán semmi jelét nem mutatja annak, hogy puhítaná Sorossal és az EU bevándorlási kvótáival szembeni harcát.

A nyitókép forrása: Pixabay.com