A likviditásfokozás mellett FX-swap tranzakciókat is végre fog hajtani a frank gyengítése érdekében az alpesi ország jegybankja.

"A svájci frank jelentős túlértékeltsége már Svájc gazdasági növekedését is veszélyezteti és az árstabilitásra nehezedő lefelé mutató kockázatok is tovább erősödtek" - áll az SNB közleményében.

A jegybank emellett azt is hozzátette, hogy a folyamatokat kiemelt figyelemmel kíséri a devizapiacokon és további intézkedéseket is tesz a frank erősödésének megfékezésére.

Az SNB egy héttel ezelőtt már szóbeli figyelmeztetéssel és kamatcsökkentéssel próbálta megfékezni a frank erősödésének megállíthatatlannak látszó folyamatát,  mindeddig azonban tényleges devizapiaci intervenció nem következett be, ahogy még ma sem, piaci források szerint.

Az SNB egy héttel ezelőtti lépésének hatása is tiszavirág életű volt. A piaci szereplők körében viszont egyre jobban terjed az a vélemény, hogy az SNB-nek nem lesz más választása, mint a tényleges közbelépés.

Gyengült a frank a bejelentés után

A kedd esti Fed bejelentés után a dollár gyengüléssel reagált, az USD/CHF árfolyam rekordalacsony szintre, 0,72 alá esett; a dollár tehát 5 százalékot vesztett a svájci devizával szemben. Az EUR/CHF már 1,03 alatt járt, az EUR/HUF 269 fölé szúrt, de ezzel nem volt vége: kedd este háromnegyed 9-kor az EUR/HUF már 275 felett, az EUR/CHF 1,01 közelében volt, ami 271 közeli ECHF/HUF-nak felel meg, majd még tovább emelkedett és meglett a 272 is még este 9 óra előtt.

A legújabb SNB belejeltést követően a frank az euróval szemben 1,0409-ig, a dollárral szemben pedig 0,7248-ig gyengült vissza. Egy svájci frank 262,77 forintot ért.