Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oroszok 36 százaléka úgy véli, hogy Oroszország a világ egyik legerősebb állama - jelentette az Interfax hírügynökség a független Levada Center közvélemény-kutató intézet felmérését idézve. Az elmúlt egy évben kilenc százalékponttal ugrott meg azok aránya, akik osztoznak egymással ebben a meggyőződésben.

A Levada felmérése még január utolsó harmadában készült az ország 48 régiójában. A meglehetős önbizalomról - vagy esetleg tájékozatlanságról - tanúskodó véleménnyel szemben a megkérdezettek negyede véli úgy, hogy Oroszország lemaradt a fejlett országok mögött a gazdasági fejlődésben.

Átkozott Nyugat

A felmérés résztvevőinek négy százaléka szerint országuk azért nem képes utolérni a világ legerősebb hatalmait, mert a Nyugat megakadályozza ebben. A világ és Oroszország viszonyával kapcsolatban lövészárok-szemléletről tett tanúbizonyságot a Levada felmérésében megszólalók túlnyomó többsége.

Az emberek 42 százaléka szerint a világ többi országa versenytársnak tekintik Oroszországot. További 30 százalékuk úgy látja, hogy a világ ellenségnek tekinti országát. Mindössze 15 százalék azoknak az aránya, akik szerint más államok partnerként kezelik Oroszországot.

Kedves Nyugat

Meglepő eredményt hozott az a kérdés, amely az oroszok és a Nyugat viszonyát firtatta. A válaszadók 53 százaléka úgy látja, hogy országának erősíteni kellene kapcsolatait a nyugati országokkal. A megkérdezettek fele ugyanígy vélekedik a muszlim országok és Oroszország viszonyáról.

Kevesebb mint egyharmad, 31 százalék azok aránya, akik szerint az oroszoknak a nyugattól és muzulmán világtól is távolságot kellene tartania.