Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Líbia és Olaszország közötti tengeren bajba jutó migránscsoportok mentését koordináló olasz parti őrség közölte, hogy szerdán újabb 1800 embert mentettek meg. Több mint háromszázat az olasz parti őrség hajói vettek fedélzetükre, mintegy ezret a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz tengeri műveletben szolgáló olasz hadihajók, továbbiakat a Moas máltai székhelyű nem kormányzati szervezet hajója, amely az egyik süllyedő gumicsónakon három holttestet is talált.

Sandro Gozi olasz EU-s államtitkár a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy az egyetlen migrációs újdonságot Olaszország számára az jelenti, hogy Itália 2013-ig egyedül szállt szembe a problémával, azóta viszont számos EU-s tagállam segítséget nyújt a Földközi-tengeren a Frontex határügynökség és az EuNavforMed katonai művelet keretében.

Az utóbbi négy nap alatt több mint 13 ezer embert mentettek a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon az olasz parti őrség koordinálásával.

A római belügyminisztérium adatai szerint év elejétől augusztus 30-ig több mint 107 ezer migráns érkezett a tengeren keresztül a dél-olaszországi partokra. A tavalyi év ugyanezen időszakában az érkezések száma 116 ezer fölött volt, de 2015 júliusától az olaszországi migráció csökkenő tendenciát mutatott a balkáni útvonal akkori megerősödése miatt. Idén nyáron viszont az Olaszországba érkező migránsok száma folyamatosan emelkedett.

A tengeren mentett migránsokat elsősorban a szicíliai Augusta és Pozzallo kikötőjébe, valamint a dél-olaszországi Reggio Calabriába szállítják, de befogadóállomások lettek a szintén dél-itáliai Puglia tartomány és Szardínia kikötői is. Csak Taranto kikötőjébe szerdán egyszerre több mint ezer, a tengeren megmentett migráns érkezik, közöttük 83 kiskorú és ezekből 59 a szülői kíséret nélküli. Az érkező migránsok többsége nigériai, eritreai és szudáni, de vannak közöttük palesztinok és szíriai menekültek is.

Csoportokat vittek Lampedusa-szigetére is a többi kikötő terheltsége miatt, és azért is, mivel Lampedusa esik a legközelebb és a mentőhajókon összezárt különböző nemzetiségű migránscsoport között nem ritkán feszültség és verekedés is kirobban, így minél gyorsabban partra akarják őket tenni. A SkyTg24 olasz hírtelevízió értesülése szerint a Lampedusán tavaly decembertől működő regisztrációs központ (hot spot) az "összeomlás szélén áll".

A balközép La Repubblica értesülései szerint az egész olaszországi "befogadási gépezet stressz alatt van". Augusztus 30-án 145 ezernél több migráns volt az olaszországi befogadó állomásokon, tavaly ugyanilyenkor mintegy 104 ezer. A legtöbb - több mint 19 ezer - migránst Lombardiában látják el, a többieket Szicíliában, Lazio és Veneto tartományban. Szeptember elsejétől minden olasz megyének, ami nyolcvan közigazgatási térséget jelent, 70-70 menekültkérőt kell befogadnia.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnöke Facebook-bejegyzésében kiemelte, hogy az év eleje óta érkezett menekültek "rekordba illő" száma meghaladja Novara város lakosságáét. "A hivatalos statisztikák azt állítják, hogy túlnyomó többségében munkaképes, felnőtt férfiakról van szó, illegális bevándorlókról és nem menekültekről. Nektek ez nem inváziónak tűnik?"
Maurizo Gasparri jobbközép politikus, a római szenátus alelnöke egy korábbi szintén internetes bejegyzésében felszólította a római kormányt, vessen véget a "bibliai áradatnak", ne mentsen több embert a Földközi-tengeren, mivel ezzel kizárólag az embercsempészeknek kedvez.