Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács október 23-i luxembourgi ülésén az EU-tagországok foglalkoztatási és szociális miniszterei egyhangú támogatásukat fejezték ki a szociális jogok európai pillérével kapcsolatban - közölte az Európai Bizottság, amely üdvözölte a döntést.

A szociális jogok európai pillérét az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság november 17-én, Göteborgban, a tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló szociális csúcstalálkozón fogja hivatalosan bejelenteni - olvasható a közleményben.

Ezen túlmenően a Tanács általános megközelítést fogadott el a munkavállalók kiküldetéséről szóló szabályok felülvizsgálatára vonatkozó bizottsági javaslatról is.

Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért felelős biztos a tanácsi döntést fontos mérföldkőnek nevezte "a szociális Európa felé vezető úton." A biztos szerint a szociális jogok európai pillérére vonatkozó egyhangú támogatás jól szemlélteti a tagállamok elkötelezettségét arra, hogy EU-szerte jobb munkafeltételekről és életkörülményekről gondoskodjanak.

A munkavállalók kiküldetéséről szóló megállapodással kapcsolatban pedig újra hangsúlyozta a bizottság azon álláspontját, hogy az azonos helyen végzett, azonos munkáért egyenlő bér jár. A testület értelmezésében a munkavállalók kiküldetéséről szóló politikai megállapodással a tagállamok kiálltak az előbb említett alapelv mellett.