A hírportál szerint mexikói szeizmológiai intézet adatai szerint a Richter-skála szerint 6,8-as erejű volt a rengés, az amerikaiak ennél is erősebbnek, 7,1-es erejűnek mérték.

A katasztrófának országszerte 150 halálos áldozata van. A legtöbben a fővároshoz közeli Morelos államban, a földrengés epicentrumában, Pueblában és Mexikóvárosban haltak meg. A polgári védelem egyik vezetője szerint a mexikói fővárosban több épületben tűz ütött ki, emberek rekedtek az épületekben.

A földrengés epicentruma a Puebla állambeli Atencingo településtől 8 kilométerre délkeletre, a fészke pedig 51 kilométeres mélységben volt. A fővárosban legalább 27 épület összedőlt és nagyon sok megrongálódott. Az állami közműcég jelentése szerint a földrengés megrongálta a hálózatot is, így 3,8 millió embernél nincs áram. A katasztrófa következtében utak is megrongálódtak, a Mexico-Acapulco országút egy szakaszon összeomlott, Mexikóvárosban pedig gázszivárgásoktól tartanak.

A mexikói kormány felszólította a lakosokat, hogy hagyják el házaikat és tartsák be a polgári védelem utasításait. Enrique Pena Nieto államfő helyi idő szerint kedd délutánra összehívta a nemzeti katasztrófa-elhárítási tanács ülését, hogy értékeljék a helyzetet és intézkedéseket hozzanak.

A főváros nemzetközi repülőterét lezárták, az iskolákban beszüntették a tanítást.

Az Index megjegyzi, hogy pont most volt az 1985-ös mexikói földrengés évfordulója, amelyben akkor közel 10 ezer ember életét vesztette. Egy héttel ezelőtt pedig az ország déli részén lévő Chiapas államot sújtotta 8,1-es erejű földrengés, amely 61 halálos áldozatot követelt.

(Fotó:MTI/EPA/Alejandro Cruz)