A WEF a napokban hozta nyilvánosságra Global Human Capital Report 2017 című tanulmányát, amelyben 130 országot rangsorolt az alapján, hogy mennyire fejlett humántőkével rendelkeznek, vagyis hogy az emberek milyen mértékben rendelkeznek az értékteremtéshez szükséges készségekkel - írja a portál.

A mutatót alapvetően úgy állították össze, hogy a fiatal generációk oktatása mellett a felnőttek tovább- és átképzésére, a folyamatos tanulásra is nagy hangsúlyt fektet.

A fejlettségi rangsor első 10 helyezettje között az Amerikai Egyesült Államok és Új-Zéland mellett 8 európai ország található. Az első két helyen nagyon szoros versenyben Norvégia és Finnország végzett, őket pedig nem sokkal lemaradva Svájc követi.

Magyarország a 130-ból a 39. helyet szerezte meg, amivel Romániát (42.) és Szerbiát (60.) sikerült megelőznünk a kelet-közép-európai régióból, Horvátország (37.), Szlovákia (36.), Bulgária (32.), Lengyelország (31.), Lettország (28.), Litvánia (25.) és Észtország (12.) viszont előttünk végzett.

Velünk is az a probléma, ami egyébként sok feltörekvő országot érint: túl nagy hangsúlyt helyezünk az olcsó munkaerő maximális (jelen gazdasági igényeket kiszolgáló) kihasználására, miközben keveset foglalkozunk azzal, hogy a már dolgozókat, illetve a jövő generációit felkészítsük például a negyedik ipari forradalommal járó gyökeres gazdaságszerkezeti átalakulásokra.

Magyarországnak elsősorban az oktatási rendszer minőségének javítására kell koncentrálnia, ezek tekintetében ugyanis eléggé a lista végén helyezkedünk el - szól a portfolio.hu végkövetkeztetése.