Néhány napon belül másodszor erősítette meg Szaúd-Arábia, hogy nem fogják vissza az olajkitermelést az árak hanyatlásának megfékezése érdekében. Az OPEC-en kívüli olajtermelőkre utalva Ali al-Naimi szaúdi olajminiszter kijelentette: ha csökkenteni akarják saját kitermelésüket, azt üdvözölnék, ám Szaúd-Arábia nem szándékozik ezt tenni - idézte a politikust a Reuters.

Naimi elismerte, hogy enyhén szólva nem elégedettek a jelenlegi árakkal - a londoni Brent tőzsdei árfolyama hordónként 60 dollár körül ingadozik -, és egyelőre nem tudják mikor fordulhat meg a jelenlegi csökkenő trend. Az elmúlt fél évben tapasztalt szabadesésért részben a spekulánsokat tette felelőssé, részben az OPEC-en kívüli termelőkre mutogatott, amelyek nem hajlandóak együttműködni a kartellal.

Egy év múlva fordulat?

Ezzel arra célozhatott, hogy az OPEC novemberi bécsi tanácskozása előtt Moszkva célzást tett arra, hogy visszafogná saját kitermelését, ha a kartell is így tenne. A csökkentés mértékével kapcsolatos orosz ajánlat azonban igen haloványnak bizonyult.

Szerinte a mostanra kialakult árak segítik a világgazdaságot, mivel ösztönzik a növekedést. Eközben gazdaságtalanná teszik az újfajta energiaformák kiaknázását segítő befektetéseket. Ez a két tényező végül ismét emelkedő pályára terelheti az olaj árát. Naimi tagadta, hogy politikai megfontolásokból tartanák magas szinten a kínálatot. Ezzel arra utalt, hogy egyes spekulációk szerint az USA-val összejátszva az ár alacsonyan tartásával hozzák lehetetlen helyzetbe az olajbevételektől függő Oroszországot.

A szaúdi olajminiszter ugyan nem részletezte, hogy mikorra várják a fordulatot, ám az OPEC főtitkára, Abdullah al-Badri arról beszélt, hogy reményei szerint 2015 végén emelkedő pályára állhat a nyersolaj ára. A pontosabb előrejelzéshez meg kell várni a jövő év második negyedévét. Akkorra kiderülhet, hogyan reagál a piac az olaj olcsóságára. Szakértők szerint a felfutó észak-amerikai olajpala-kitermelés miatt az OPEC exportja iránti kereslet tovább csökkenhet 2015-ben.

Pánik északon

Eközben Skóciában kisebb pánik bontakozott ki amiatt, hogy a jelenlegi árszint mellett kezd gazdaságtalanná válni az északi-tengeri olajkitermelés - jelentette a BBC. Robin Allan, a független olajkutatók szervezetének (Brindex) elnöke azt mondta, hogy az iparág az összeomlás határán van. Az Északi-tengeren nem lehet 60 dollár/hordós ár alatt gazdaságosan a felszínre hozni a fekete aranyat.

Aberdinben, a térség olajfővárosában csúcstalálkozót tartanak az ágazat érintett szervezetei, a cégek, a brit kormány, a skót adminisztráció és a a szakszervezetek képviselői. Az utóbbiak szerint stratégiai tervre van szükség a munkahelyek megőrzése érdekében. A londoni kormány szóvivője azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy nincs jele a tervezett beruházások elhalasztásának.

A skót kormányszóvivő azt bizonygatta, hogy nem rajtuk múlik az ágazatot segítő adókedvezmények fenntartása. Londonnak kell enyhítenie a terheken, hogy egyes mezőkön ne váljon gazdaságtalanná az olajkitermelés.