Alekszandr Lukasenko belarusz elnök (képünkön) Oroszországba utazik, ahol pénteken találkozik Vlagyimir Putyin államfőtől, akitől két milliárd dolláros hitelt fog kérni. Miután az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a napokban nyilvánosságra kerülő új országstratégiája egyértelművé teszi, hogy Minszk a jövőben nem számíthat az intézmény támogatására - mint ahogy más nemzetközi pénzintézetekére sem -, Belarusz orosz segítséggel szeretne kitörni szorult helyzetéből. Úgy tűnik, ehhez nem volt elég az a 3 milliárd, amelynek folyósítását még tavaly kezdték meg.

Mint a Business New Europe beszámol róla, az EBRD kivonulása csak a belarusz kormányra vonatkozik, továbbra is támogatják a magángazdaságot, a helyi infrastruktúra fejlesztését és a pénzintézetek rendszerének korszerűsítését. A bank azzal indokolta támogatásának megvonását a kormánytól, hogy aggasztónak találja a többpárti demokrácia elveinek alkalmazása felé tett lépések bizonytalanságát, az állam túlhatalmát a gazdaságban, a kétes tisztaságú választásokat, a szabadságjogokkal élés korlátait. Belarusz egyébként 1992 óta tagja az EBRD-nek, amely eddig összesen 839 millió eurót fektetett be ott.

Az orosz kölcsön megszerzése tulajdonképpen el is dőlhetett, ugyanis a megállapodás tervezetét Minszkben már nyilvánosságra hozták. Ennek értelmében a 2 milliárd dolláros kölcsön törlesztését 2018-ban kezdenék meg és 2027-ben fejezik be. A pénzt öt közös integrációs projekthez használják fel, és már meg is állapodtak, melyik ipari nagyvállalatok korszerűsítését hajtják végre a hitelből.

Lukasenko és Putyin tanácskozására Szentpétervárott kerül sor, a belarusz-orosz államszövetség legfelső államtanácsának ülése előtt - amire 2011 november óta most először kerül sor. Ez a szövetség, aminek pedig elsősorban Lukasenko olyan ambíciókkal vágott neki, hogy éves váltásban ő lesz Oroszország államfője, a valóságban leginkább abban merül ki, hogy Moszkva szükség esetén kihúzza a gazdasági bajokból és nem bírálja elnyomó politikáját.