A készülő walesi népegészségügyi törvény betiltaná az elektronikus cigaretták szívását a zárt nyilvános helyeken, például a vendéglőkben és a kocsmákban - jelentette a BBC. A jogszabály, ha elfogadják, csak 2017-től lépne életbe, de máris heves vitát vált ki. Ez lehet az első ilyen rendelkezés Nagy-Britanniában - bár Európában vannak már hasonló szabályok -, ám a cigarettázás betiltását is elkezdték valahol, hogy aztán mára a fél világ kövesse az úttörők példáját.

A jogszabályt kezdeményező miniszter szerint a cél, hogy a gyerekek ne szokjanak rá a dohányzás egyetlen formájára sem. A tilalommal meg akarják előzni, hogy a dohányáruk fogyasztása újra normalizálódjon azt követően, hogy a cigarettázás betiltásával sikerült visszaszorítani a dohányzást. Az új törvény három fő rendelkezésre oszlik.

Irgum-burgum

A kisboltoknak csatlakozniuk kell a dohányárukat és az e-cigarettákat árusító üzletek nyilvántartásához. Ezzel akarják megelőzni, hogy a 18 éven aluliak illegális csatornákon keresztül hozzájussanak a káros termékekhez.

Szabálysértésnek minősítenék a dohányáruk és az e-cigaretták átadását gyerekeknek. Ez a rendelkezés vonatkozna az internetes értékesítésre is.

A harmadik fő újítás az említett tilalom lenne: nem csupán a zárt nyilvános helyekről tiltanák ki az e-cigarettákat, hanem a munkahelyekről is. Ez utóbbi vonatkozna a teherautók vezetőfülkéjére és a taxikra is. Szakértők szerint ez utóbbi intézkedés válthatja ki a legnagyobb vitát.

Furcsa ellenzők

A változtatás ellenzői között dohányzásellenes csoportok, illetve tüdő- és rákkutatással foglalkozó szerveztek is vannak, amelyek több bizonyítékot akarnak arra, hogy az e-cigaretta nem csupán annak árt, aki szívja. A törvénytervezettel kapcsolatos társadalmi viták során a megszólalók majdnem négyötöde ellenezte a javaslatot.

Egy szakértő szerint azért értelmetlen a tilalom, mert felmérések szerint csak nagyon kevés fiatal próbálja ki, akik azok közül kerülnek ki, akik a dohányzással és az alkohollal is megismerkednek. Emellett az e-cigarettát az igazi cigarettázás feladásához vezető út egyik lépéseként tartják számon.

Tervszerű megelőzés

A törvény előkészítésével foglalkozó állami tisztviselők elismerik, hogy a vélemények megoszlanak, de úgy válik, hogy egyre több olyan érv hangzik el, amely erősíti a tiltás bevezetésének támogatottságát. Igaz, hogy az elektronikus cigarettát csak kevés gyerek használja, ám a helyi kormány nem szeretné, ha ez a fajta füstölés normális szokássá válna.

További érvük az új szabályozás mellett, hogy hasonló tilalmak vannak érvényben Belgiumban, Máltán és Spanyolországban. Javaslatok készültek Franciaországban és Írországban.

Lesz toalettstratégia is

Az új népegészségügyi törvény licencengedélyhez kötné a tetováló és piercingszalonok nyitását. Ezzel az lenne a cél, hogy kikényszerítsék az egészségügyi szabványok betartását. Jelenleg 350 licenccel működő szalon található Walesben, de ezeken túl számos további működik. A korábbi szabályok az 1980-as években születtek, azelőtt, hogy divatba jött volna a tetoválás. A piercingek használatát betiltatnák 16 éves kor alatt.

Végül a jogszabály toalettstratégiát is tartalmazna, amelybe bevonnák a cégeket és a boltokat is. Ezektől kreatív megoldásokat várnak a probléma kezelésében. A jobb hozzáférés érdekében a nyilvánosan elérhető toalettekben gondolkodnak a helyhatóságok által üzemeltetett nyilvános wc-k mellett.