Az amerikai képviselőházi republikánus vezetők ajánlatott tettek a Fehér Háznak az az adósságplafon rövid távú megemelésére, és a szövetségi kormány immár 11 napja tartó részleges leállásának feloldására, amely az október 1-jén elkezdődött pénzügyi év finanszírozásával kapcsolatos kongresszusi patthelyzet következménye - jelentette az AP. A hírügynökség Marketwatch által vezető helyen hozott rövidke értesülése szerint a republikánusok cserébe kiadáscsökkentést szeretnének kicsikarni.

A piacok kedvezően reagáltak a hírre, az amerikai tőzsdék irányadó indexei, napi csúcsukra, fél és egy százalék közötti erősödésbe váltottak.

Korábbi pénteki híradások szerint a republikánusok a Fehér Ház válaszát várták azon ajánlatukra, miszerint hat hét haladékot adnának a költségvetési tárgyalások befejezésére, így az eredetilag október közepi határidőt december elejéig tolnák ki.

Amennyiben október 17-éig nem sikerül tető alá hozni az adósságplafon emeléséről szóló megállapodást, az súlyos következménnyel járhat a világgazdaságra nézve. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy a történelme folyamán először - mesterségesen - fizetésképtelenné válik.

A jelek szerint azonban a felek mindenképpen szeretnék ezt elkerülni, csütörtökön Barack Obama elnök szóvivője útján közölte, kész aláírni egy politikai feltételekhez nem kötött törvényt az amerikai adósságplafon emeléséről.