A kínai gazdaság súlyos betegségére utaló újabb jelzés érkezett: összeomlott a hírhedt kínai árnyékbankrendszer egyik cége, egy állami tulajdonban lévő hitelgarancia-intézet - derült ki a Financial Times cikkéből. Ez újra rávilágít arra, milyen komoly veszélyt jelentenek az ország gazdasági központját körülvevő rozsdaövezetben működő "pénzintézetek", amelyek óriási rosszhitel-állományt halmoztak fel.

A GDP növekedésének lassulásával várhatóan egyre több csőd követi majd egymást, amire a legesélyesebb jelöltek azok a nem banki hitelező intézetek, amelyek kockázatos projektek finanszírozását segítik magas hozamok reményében, illetve kölcsöneikre kezességet vállaló szervezetek. A napokban egy 11 árnyékbankot képviselő cég írt levelet az észak-kínai Hopej tartomány párvezetésének, amelyben pénzt kért, hogy ki tudja fizetni adósságait.

Engedni vagy nem engedni

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt éveken a kormány rendre megmentette a fizetésképtelenné várt pénzügyi szolgáltatókat, mert el akarta kerülni a kisbetéteseik haragját. Ez azonban arra ösztönözte az érintett szervezeteket, hogy teljesíthetetlen hozamokat ígérve szerezzenek forrást végrehajthatatlan projektekhez.

A mostani ügy esetén ismét azt kell mérlegre tenniük a döntéshozóknak, hogy a rövid távú pénzügyi stabilitás érdekében engednek a kérésnek vagy a pénzügyi fegyelem megteremtése érdekében visszautasítják a kérést.

A kérelmező, a Hebei Financing Investment Guaranteee Group 50 milliárd jüan (7,8 milliárd dollár) hitelt garantált 50 pénzügyi szervezetnek - derül ki a jól értesültnek tartott Caixin pénzügyi magazin adataiból. Ezek több mint fele nem bank, hanem főként alap volt, amely ingatlanfejlesztőknek és a kapacitásfelesleggel küszködő ágazatokban tevékenykedő vállalatoknak nyújt hitelt.

Egy élet megtakarítása

Az ügylet keretében garantálták 5,5 milliárd jüan értékű úgynevezett vagyonkezelési termék (WMP) törlesztését is. Az ilyenfajta pénzügyi termékek a hagyományos betéteknél jóval nagyobb kamatot ígérnek, miután a beruházók már csak így tudnak forrást szerezni a kockázatos projektek finanszírozásához.

A Hebei Financing most azzal érvel, hogy ezeket az értékpapírokat olyan kisemberek jegyezték le, akik fáradságos munkával összegyűjtött megtakarításaik fialtatásához kerestek jobb lehetőséget. A pártvezetés csak nem hagyja, hogy az életük során összegyűjtött pénzecskéjük odavesszen!

A gond az, hogy az WMP-ket és az ezekhez hasonló termékeket állami tulajdonú bankokon keresztül értékesítik. A nem igazán szofisztikált befektetők ezért azt hihetik, hogy a termék mögött az értékesítő bank, illetve az állam áll. Nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a papír, amit a pénzük átvételkor kapnak, másról szól. Így aztán a csődöket rendszeresen tüntetések követik a bankfiókok előtt, amelyek nem tartoznak a helyi vezetők kedvelt látványosságai közé.

Így kell ezt elrontani

Az árnyékbankrendszer hitelezése 2010 után ugrott meg, amikor a hagyományos bankok a változó gazdasági körülmények miatt óvatosabbá váltak. A félhivatalos szervezetek a WMP-k segítségével összegereblyézett pénzből olyan ingatlanfejlesztőket, szénbányákat és feldolgozóipari cégeket hiteleznek, amelyek a hagyományos pénzintézetektől már nem kapnak pénzt. Az ilyenfajta kölcsönök állománya a 2011-es 1,7 ezer milliárd jüanról 2015. június végéig 6,9 ezer milliárdra nőtt.

Egy tipikus példa erre az egyik ingatlanprojekt, amelyet Hopej legnagyobb városa, Shijziazhuang egyik külvárosában indítottak útjára. Az igencsak megnyerő nevű beruházó, a Shanghai Goldstate Brilliance Asset Management a Hebei Financing kezességével 200 millió jüan értékű WMP-t értékesített a projekt finanszírozáshoz. A fejlesztés maga is igen vonzó nevet kapott: a Dragon City Mountain felépítéséhez kértek hitelt, két évre 11,5 százalékos hozamot ígérve.

A kínai lakáspiac azonban megroggyant, ami kiütötte a második-harmadik vonalbeli városok lakásfejlesztési projektjeit. A Dragon City építésének harmadik ütemét tavaly leállítottak, amikor a beruházó kifutott a pénzéből. Ezzel 120 millió jüannyi WMP visszafizetése került veszélybe, ami a jövő hónapban lenne esedékes.