Irán arra készül, hogy már február közepén eladja első olajszállítmányait azokban a dél-európai országokban, amelyek az ország elleni ENSZ-szankciók elfogadásáig törzsvevői voltak - jelentette a Wall Street Journal (WSJ) teheráni tisztviselőkre hivatkozva. A rohamot az állami kézben lévő National Iranian Oil Co. indíthatja meg.

Ez a vállalat napi egymillió hordó olajat akar szállítani a mediterrán olajterminálokba. A verseny nagyon keménynek ígérkezik, ugyanis miközben a perzsa ország megkezdte a felkészülést exportjának újraindítására közben, Szaúd-Arábia és Oroszország úgy döntött nem adja fel megszerzett pozícióit.

Árháború kezdődött

Ennek érdekében agresszíven csökkentették saját szállítmányaik árát - ez a két ország vette át Irán helyét, amikor 2012-ben megszigorították a perzsa ország elleni pénzügyi és kereskedelmi embargót, s ennek részeként az EU-tagállamok felhagytak az iráni olaj behozatalával.

Teherán azt ígéri, hogy néhány hónapon belül napi félmillió hordóval önti el a világ olajpiacát, amit egy éven belül egymillióra emelnek. A szállítmányok zömét Európába szánják, kisebb részük Ázsiában köthet ki. A magyarázat a régi kapcsolatokban keresendő.

A francia, görög és spanyol finomítók technológiája alapvetően az iráni olaj jellemzőihez igazodik, így logikus lenne, ha visszatérnének ennek vásárlásához.

Trükkök százai

Nagy kérdés ugyanakkor, miként fognak fizetni a szállítmányokért, ugyanis az USA szankcióinak számos eleme - a terrorizmus támogatásának és az emberi jogok megsértésének vádja, illetve fegyverkezési ügyek miatt - érvényben maradt. Az Egyesült Államok szerepe azért kritikus, mert az olajüzletek többségét dollárban kötik.

Rokneddin Javadi, a National Iranian Oil Co. igazgatója elismerte, hogy ezek miatt az akadályok miatt várhatóan nem tudják napi 1,5 millió hordóra növelni a kivitelt. Ugyanakkor teheráni tisztviselők azt mondták a WSJ-nek, hogy keresik a kiskapukat a probléma megoldására.

Az egyik lehetőség, hogy a teheráni kormány biztosítékot ad a fizetésre az exportáló cégeknek, a másik, hogy számos iráni vállalaton keresztül adnák el a fekete aranyat.

Győzni fogunk!

Az üzleti lap úgy tudja, hogy a francia Total, a brit-holland Shell és a spanyol Cepsa tárgyal a perzsa ország képviselőivel az olajimportól. A cégek nem kommentálták az értesülést.

A piaci nehézségek rászorították Iránt arra, hogy megfontolja a barterezést, azaz hogy termékekre cserélje olaját, ám a teheráni vezetés attól tart, hogy ezzel rossz üzletet csinálnának. Azaz túl olcsón adnák az ország fekete aranyát.

A perzsa szakértők abban bíznak, hogy a dél-európai finomítók igazodása az iráni olaj minőségéhez elegendő indokot ad az oroszok kiszorításához. Más termelőknek csökkenteni kell eladásaikat, ami utat nyit előttünk - fogalmazott egyikük.