A Caixin Insight Group kínai és a Markit londoni piackutató intézet együttműködésével készített felmérés szerdán közzétett adatai szerint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) értéke tizenhét havi mélypontra, 50,2 pontra gyengült a novemberi 51,2 pontról. Utoljára 2014 júliusában állt ilyen alacsony szinten a szolgáltatóipari bmi, és az adatok 2005-ben kezdődött gyűjtése óta ez a második legrosszabb érték.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója 50,6 pontra esett vissza a novemberi 51,1 pontról. Mindazonáltal a szolgáltatóipari cégek a novemberinél kicsit erősebb ütemben növelték munkavállalóik számát. A ráfordítási költségek tovább növekedtek, alapvetően a nagyobb bértömeg miatt, de az erősödő piaci verseny eredményeként már a negyedik egymást követő hónapban voltak kénytelenek csökkenteni áraikat a vállalkozások.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett bmi értéke decemberben 49,4 pontra esett a novemberi 50,5 pontról. Az utóbbi öt hónapon tekintve négy alkalommal került a kompozit bmi értéke a növekedést és a visszaesést elválasztó 50 pont alá.

A feldolgozóipari teljesítményt tükröző, még hétfőn közzétett beszerzésimenedzser-index értéke 48,2 pontra csökkent a novemberi 48,6 pontról, és immár a tizedik egymást követő hónapban állt 50 pont alatt. A vártnál is sokkal rosszabb adat miatt hétfőn világszerte erős eladási hullám indult el a világ értéktőzsdéin. Sanghajban és Sencsenben fel kellett függeszteni a kereskedést egész napra, miután az irányadó index zuhanása átlépte a 7 százalékos küszöböt.

A politikai döntéshozók és közgazdászok abban reménykedtek, hogy a kínai gazdaság átstrukturálását célzó, a fogyasztásra és a szolgáltatásokra nagyobb hangsúlyt helyező erőfeszítések több mint ellensúlyozni tudják a gyáripar teljesítményének folyamatos gyengülését. A decemberi BMI-felmérés adatai azonban nem támasztják alá ezt a várakozást.

Kína gazdasági növekedése 6,9 százalékra lassult tavaly a 2014-ben elért 7,3 százalékról a központi bank egy közelmúltbeli munkadokumentuma szerint. Megfigyelők mindazonáltal úgy vélik, hogy a hivatalos adatnál jóval gyengébben teljesít a kínai gazdaság. A pekingi statisztikai hivatal január 19-én teszi közzé a tavalyi negyedik negyedévre és az egész évre vonatkozó gazdasági növekedési adatokat.

A Markit korábban a HSBC befektetési bankcsoporttal működött együtt, Kína vezető médiacsoportja, a Caixin Media augusztus óta támogatja - az elsősorban a konjunktúra alakulására érzékenyebben reagáló kisvállalkozások megkérdezésén alapuló - bmi-felmérés készítését.

A hivatalos kínai felmérést a nagyvállalkozások véleménye alapján készítik. A kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) múlt hét pénteken közölte, hogy az általa számolt beszerzésimenedzser-index a feldolgozóipart illetően 49,7 pontra emelkedett a novemberi 49,6 pontról, míg a feldolgozóiparon kívüli - főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő - szektor esetében 54,4 pontra ugrott a novemberi 53,6 pontról.