Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jemenben kialakult polgárháború, amelybe a szomszédos arab országok is beavatkoztak immáron éhhalállal fenyegeti a szerencsétlen ország lakosságának egy részét - jelentette a BBC. Az piacokon súlyos élelmiszerhiány alakult ki, közvetlen veszély fenyeget közel 13 millió embert, akiknek sürgős segítségre van szükségük - jelentette ki Ertharin Cousin, a World Food Programme (WFP) vezetője.

A segélyszervezetek az iszlám vallás síita irányzatát követő al-Huthi-lázadók és a kormányhoz hű erők nem csillapuló harcai miatt nem képesek elérni az ország egy részét - szögezte le. Cousin, aki a Jemenben tett háromnapos látogatása után Kairóban nyilatkozott, elmondta, hogy a legnagyobb kikötők körül kirobbant összecsapások miatt leálltak az országba irányuló segélyszállítások.

Elképzelhetetlen szenvedés

Szerinte Jemen a teljes összeomlás előtt áll, mivel azok az emberek, akiknek segítségre lenne szükségük elszigetelődtek a helyszínen tevékenykedő segélyszervezetektől, miközben az utóbbiak nem kapnak elegendő pénzügyi támogatást a lehetséges donoroktól.

Szinte elképzelhetetlen emberi szenvedést tapasztalt Jemenben Stephen O'Brien, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes vezetője is, aki szintén három napot töltött a lerombolt országban. O'Brien élesen bírálta a harcokba beavatkozó külföldi hatalmakat, élükön Szaúd-Arábiával. Álláspontja szerint megsértették az emberi jogokat azzal, hogy bombázták Hodeida kikötőjét, ahova a segélyszállítmányok érkeznek.

Lebombázták a segélyhajót

A WFP egyik hajóját találat érte a légitámadások során. Az ENSZ-tisztiviselő attól tart, hogy a kikötőt ért sérülések komoly hatással lehetnek az ország ellátására, elmélyíthetik a humanitárius válságot. A világszervezet egyébkén jelenleg már a világ legveszélyeztetettebb térségei között tartja számon az arab országot Dél-Szudán, Szíria és Irak mellett.

Közel kétezer civil vesztette életét azóta, hogy az Öböl menti arab államok koalíciója márciusban megkezdte a légitámadásokat az emigrációba kényszerített jemeni kormány oldalán. Az ENSZ szerint 21 millió ember, a lakosság majdnem 80 százaléka szorul humanitárius segítségre.

Véres polgárháború

A konfliktus azzal éleződött ki, hogy síita lázadok, akiket vezérük neve után huthiknak neveznek, a volt jemeni államfőt támogatva elfoglalták az ország egy részét, majd márciusban emigrációba kényszerítettek a kormányt. A felkelők korrupcióval vádolták a jemeni vezetést és úgy vélik, hogy az ország föderatív átalakításával kapcsolatos terveivel jelentéktelenné kívánta tenni a síiták lakta területeket. A kormányt támogató erők visszavágtak, amihez megkapták a szunnita iszlám legerősebb állama, Szaúd-Arábia és szövetségesei légi támogatását.