Egyik legfontosabb bevételi forrásuktól esnek el az önkormányzatok, ha a kormány a jelenlegi 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadót - kongatta meg a vészharangot Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere a Maszol tudósítása szerint. Amikor a kormány ezzel tervez, párhuzamosan megoldásokat kell kínálnia arra is, mivel pótolja a települések és megyei önkormányzatok hatalmas bevételkiesését - véli a polgármester.

Jelenleg a személyi jövedelemadó 71,5 százaléka marad helyben. A települési önkormányzatok kapnak 41,7 százalékot, a megyei tanácsoknak 11,25 százalék jár és a fennmaradó 18,5 százalékot a megyei pénzügyi igazgatóságok egy képlet alapján osztják szét a megyei és a helyi közigazgatási egységek között. Az adó többi része Bukarestben marad.

A szenátus a napokban elutasította az RMDSZ javaslatát, hogy emeljék 71,5 százalékról 80 százalékra a személyi jövedelemadó visszaosztott részének arányát. Antal Árpád emlékeztetett arra, hogy jelenleg az áfából és vállalati nyereségadóból származó összegek teljesen az államkasszába folynak be. Pótolhatná az önkormányzatok bevételkiesését, ha az állam visszaosztana a településeknek az áfabevételekből.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com