Tony Blinken biztonsági tanácsadó közlése szerint a résztvevők egyetértettek a koordinált szankciók szükségességéről. Barack Obama Angela Merkellel, Francois Hollande-dal, David Cameronnal és Matteo Renzivel az ukrajnai szeparatisták orosz további támogatásának megakadályozásáról beszélt - írja a Portfolio.hu.

Az elmúlt hetekben több szankciót is hoztak az USA és szövetségesei Oroszország ellen. Az újak viszont már egész gazdasági ágazatokat károsíthatnak Oroszországban, csakúgy, mint Vlagyimir Putyin elnök "haverjait" - fogalmazott Blinken. A jelenlegi szankciókkal kapcsolatban azt mondta, hogy a külföldi befektetések elkezdtek kiszáradni, az orosz gazdaság pedig a gazdasági visszaesés felé tart.

A lengyel és brit illetékesek is szankciókat sürgetnek

A lengyel és a brit külügyminiszter gazdasági szankciókat sürgetett hétfőn Varsóban Oroszországgal szemben, amelyet felelősnek tartanak a malajziai utasszállító repülőgép Kelet-Ukrajna feletti lelövéséért. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter brit kollégájával, Philip Hammonddal tárgyalásokat követően sajtóértekezletet tartottak, amelyen Oroszországot tették felelőssé a repülőgép katasztrófájáért, és azzal vádolták Moszkvát, hogy fegyvert szállít a kelet-ukrajnai szakadároknak - írja az MTI.

Hammond kifejtette: a bizonyítékok arra utalnak, hogy a malajziai repülőgép katasztrófáját föld-levegő rakéta okozta, amelyet a kelet-ukrajnai szakadárok által ellenőrzött térségből lőttek ki. Követelte, hogy a szakadárok tegyék lehetővé a bejutást a katasztrófa helyszínére, hogy teljes és átlátható nemzetközi vizsgálatot lehessen végezni. Hozzátette, Nagy-Britannia azon lesz, hogy a tragédia felelőseit különleges bíróság vonja felelősségre. Hammond közölte, hogy Varsó és London együttműködik az Oroszország elleni szankciók ügyében, és arra figyelmeztette Moszkvát, hogy a szakadárok további támogatása súlyos következményeket von maga után.

A brit külügyminiszterrel együtt érkezett Varsóba Michael Fallon brit védelmi miniszter, aki lengyel kollégájával, Tomasz Siemoniakkal a kétoldalú katonai együttműködésről és a szeptemberi walesi NATO-csúcsról tárgyalt. Siemoniak közölte, hogy Nagy-Britanniával közösen hadgyakorlatot terveznek Lengyelország területén, amelyen 1300 brit katona és több mint 350 páncélozott brit harci jármű venne részt.

A brit külügyminiszter szerint a walesi NATO-csúcson garanciákat kell adni a keleti NATO-tagoknak, és erős elrettentő jelzést kell küldeni Oroszországnak.

A rendszeresen ismétlődő brit-lengyel négyes miniszteri találkozók Londonban kezdődtek 2010 októberében.

A holland rendőrség szerint nincs rá biztosíték, hogy az összes holttest előkerül

Nincs rá semmilyen biztosíték, hogy megtalálják a Kelet-Ukrajnában közel két héttel ezelőtt lezuhant maláj utasszállító összes áldozatának holttestét és személyes tárgyait - jelentette ki hétfőn a hollandiai rendőrség vezetője.

"Szeretném, ha kezességet vállalhatnék érte, hogy minden földi maradvány és minden személyes tárgy visszakerüljön, de úgy gondolom, erre nem túl nagy az esély" - mondta Gerard Bouman a hágai parlament hétfői ülésén.

A rendőrfőnök kijelentette: nem tudja pontosan, hogy eddig hány áldozat holttestét sikerült megtalálni. Hollandia a tragédia óta 228 koporsót vett át, Bouman azonban kiemelte, hogy egy koporsó nem feltétlenül egy áldozathoz tartozik.

"Leírhatatlan, amit találtunk Ukrajnában, tényleg borzalmas. Emberi testrészek, kisebb és nagyobb darabok, bizonyos részek meg vannak égve" - tette hozzá.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakértői csoportja, valamint egy, holland és ausztrál rendőrökből és törvényszéki szakértőkből álló küldöttség hétfőn megpróbált eljutni a maláj repülőgép katasztrófájának helyszínére, ez azonban biztonsági okok miatt nem sikerült.