Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökország már nem teljesen támogatja a Nabucco gázvezeték-tervet, és inkább saját projektjének, a TANAP-nak biztosít prioritást - közölte a török energiaügyi minisztérium egy tisztségviselője. Ennek ellenére a Novinite szófiai hírügynökség szerint nem akarnak kilépni a közös európai programból sem. Mint helyi lapok szerint elmondta, a transz-anatóliai gázvezeték projekt (TANAP) sokkal könnyebben létrehozható és lényegesen olcsóbb lesz a Nabuccónál.

Az évek óta húzódó tervek szerint a Nabuccót hat európai energetikai társaság konzorciuma építené meg, és évi 31 milliárd köbméter gázt szállítana a Kaszpi-tenger térségéből Európába. A legújabb elképzelések alapján 2013-ban kezdődne a 4000 kilométeres vezeték építése, és 2017-ben állna munkába. A TANAP onnan hozza a gázt, ahonnan a Nabucco szerette volna, az azerbajdzsáni Shah Deniz II. mezőről, de alapvetően a meglevő törökországi csőhálózat felhasználásával juttatná el azt a görög és a bolgár határra 2017-re. Kezdeti kapacitása évi 16 milliárd köbméter lesz (ebből 6 milliárdot megtartanak a törökök, 10-et továbbküldenek Európába), amit hamarosan 30, majd 60 milliárdra bővítenek. Az azerbajdzsán-török konzorcium, amit decemberben hoztak létre, mintegy 5 milliárd dollárra becsüli a projekt költségét, és úgy tervezik, hogy a TANAP lesz a déli gázkorridor alapja.

Taner Yildiz török energiaügyi miniszter a Reutersnak adott interjújában kifejtette, hogy építése megköveteli a déli gázkorridor projektek (a Nabucco, a TAP és az ITGI) tervezett vonalának és tarifáinak módosítását. A TAP és az ITGI azonnal bejelentette együttműködési szándékát a török kezdeményezéssel, hiszen ez beleillik elképzeléseikbe - mindkettő 10-10 milliárd köbméter szállítására alkalmas vezetéket akar építeni a török határ és Olaszország között.