Az orosz pénzügyi hatóságok, az energiavállalatok és az állami tulajdonban lévő bankok erősítik a jüan szerepét tevékenységükben, miután a moszkvai vezetés igyekszik diverzifikáltabbá tenni a devizák használatát - jelentette a Moscow Times. Az energiaexportra épülő gazdaság jelenleg túlnyomóan az világ energiaiparának elszámolóeszközét, a dollárt részesíti előnyben.

Az elmúlt hetekben az intézmények és a vállalatok egymás után jelentették be, hogy felkarolják a kínai devizát, amelyről azt tartják a szakértők, hogy a 21. században komoly kihívója lehet a dollárnak a világ vezető valutájának címéért folyó versenyben.

Az amerikai deviza kiemelkedő szerepe felerősíti az USA Oroszország-ellenes szankcióit, amelyeket azért vezettek be, mert Washington szerint Moszkva élezi az Ukrajnában kialakult belső konfliktusokat. A pénzügyi szolgáltatók ugyanis nem szívesen üzletelnek orosz partnerekkel, mert attól tartanak, hogy megsérthetik a szankciókat.

Energikus lépések

Két állami kézben lévő energiacég, a Gazprom gázmonopólium és leányvállalata, a Gazprom Nyefty, Oroszország harmadik legnagyobb olajcége bejelentette, hogy növelni fogja a jüan használatát kereskedelmi tevékenységükben. A legnagyobb bank, a Sberbank csatlakozott hozzájuk. A jegybank arról számolt be, hogy dolgozik egy jüanban elszámolt támogatási formán, a pénzügyminisztériumban pedig jüankötvény kibocsátását fontolgatják.

A nyugati szankciók és az arra válaszlépésként adott orosz lépések - elsősorban az EU-s élelmiszerexport korlátozása - lehűtötte a két térség kereskedelmi kapcsolatait, ami arra ösztönözte Moszkvát, hogy Ázsia, azon belül Kína felé keressen új partnereket. A világ második legnagyobb gazdasága Oroszország második legnagyobb kereskedelmi partnere az EU után, kínai adatok szerint forgalmuk értéke tavaly 95 milliárd dollár volt.

Veszteség árán is

A Gazprom Nyefty élen jár a nagy fordulatban: a múlt hónapban jelentette be, hogy elkezdett jüanban elszámolni Kínába irányuló olajszállításokat, amelyek bevételét berendezések vásárlására fordítják az ázsiai országban. A cég idén 2,7 millió tonna olajat óhajt exportálni Ázsiába szemben a tavalyi egymillióval. A Gazprom arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy tárgyal kínai partnereivel a jüan és a rubel használatáról üzleteikben.

A Gazprom Nyefty valószínűleg a szankciók miatt állt a jüan mellé, nem azért, mert ez anyagilag kifizetődő - véli Alekszej Devjatov, az UralSip Capital tőketársaság vezető elemzője. Mivel nélkülözi a dollár konvertibilitását, a jüan használata kényelmetlenségekkel jár, ami minden bizonnyal veszteséget is okoz. A mérleg másik serpenyőjében az van, hogy a nyugati bankok mostanában lassabban intézik orosz ügyfeleik ügyeit, ezért sokszor jobbnak tűnik, más devizára váltani a dollárról - mondja Vlagyimir Pantjusin, a Sberbank befektetési stratégája.

A bankok is

A jegybank a kereskedelmi bankokkal tárgyal a jüanban elszámolt finanszírozási lehetőségekről. A múlt évben ugyan elindítottak egy 150 milliárd jüanos (24 milliárd dollár) devizacsere-programot, amelyet azonban egyelőre nem használnak. A Sberbank a hónap elején bocsátotta ki első jüanértékpapírját az Export-Import Bank of Chinával együttműködésben. Ezzel 29 millió jüan (4,7 milliárd dollár) értékű gyógyszer importját finanszírozzák.

Évtizedekbe telhet, mire a jüan olyan nagyságrendben foroghat a világ pénzpiacain, mint az euró, és még tovább, mire a dollárral összemérhető szerepre tesz szert - fejtegeti Pantjusin. A szakértő úgy véli, hogy az európai valutának komoly versenytársává válhat a kínai deviza, ám kételkedik abban, hogy a dollárt is megszorongathatja.