Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszú távon ez haza- és nemzetárulás - jelentette ki a Maszolnak nyilatkozva a múlt héten bejelentett adó- és járulékintézkedésekről Ilie Șerbanescu gazdasági elemző. Elhibázottnak tartja a kormány tervezett lépéseit Diósi László, az OTP Románia elnök-vezérigazgatója is.

Továbbra is a fogyasztás ösztönzése a kormány első számú gazdasági célkitűzése, ebbe az irányba mutatnak a kormány jövőre hatályba lépő gazdasági intézkedései. A Tudose-kormány vékony jégen lépked, hiszen csökkenti a jövedelemadót 16-ról 10 százalékra, miközben az államháztartás hiánya már idén is jóval magasabb lesz a tervezett három százaléknál.

A túlfűtöttség jelei

Diósi szerint kedvezőtlen folyamatok zajlanak a román gazdaságban: a pénz a megemelt bérekre és nyugdíjakra megy el, beruházásokra pedig nagyon kevés jut. A fogyasztást olyankor szokás ösztönözni, amikor recesszió fenyeget, erről azonban jelenleg szó sincs, a gazdaság idei növekedése a kormány intézkedései nélkül is elérte volna 4-4,5 százalékot - fejtegette. A gazdaság máris a túlfűtöttség jeleit mutatja: elfogynak az erőforrások, munkaerőhiány van, nőnek az árak.

A szakember hiányolja, hogy a kormány nem tesz lépéseket az adóbehajtás hatékonyságának növelése érdekében, pedig adóügyi szakemberek véleménye szerint, ha Románia ezen a téren elérné az uniós átlagot, felére csökkenne a költségvetési hiány.

Az OTP Románia elnök-vezérigazgatója elhibázottnak tartja a 16 százalékos nyereségadót felváltó egyszázalékos forgalmi adó bevezetését is. Emiatt nőni fog a szürkegazdaság, mivel az érintett cégek érdeke a minél alacsonyabb árbevétel lesz.

Csak a harmadik világban

Ilie Șerbanescu szerint a társadalombiztosítási járulékoknak a munkavállalókra való áthárítása a legnegatívabb a kormány mostani gazdasági intézkedései közül. A tőkének így már semmiféle felelőssége nem lesz a munkavállalók felé. Ilyesmi csak a primitív országokban fordul elő - nyilatkozta a Maszolnak.

Szerinte illúzió azt hinni, hogy a munkaerőhiány miatt nyomás alatt levő cégek kompenzálni fogják az alkalmazottakat a megnövekedett adóterhek miatt. A többség nem fogja növelni a bruttó béreket, aminek az lesz a következménye, hogy az alkalmazottak kevesebbet fognak keresni.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com