Spanyolország az elmúlt napokban visszakerült a befektetők "nem szeretem" listájának elejére, a tízéves spanyol államkötvények hozama a héten 6,38 százalékkal idei rekordjára nőtt. Spanyolország sok szempontból aggasztóbb képet mutat, mint Olaszország - nyilatkozta a CNBC-nek Megan Greene, a Roubini Global Economics vezető elemzője.

Az eurózóna negyedik legnagyobb gazdaságának bankrendszere, adósságállománya, magas munkanélkülisége és stagnáló gazdasága mind-mind okot ad az aggodalomra, amit nem enyhít a jövő heti választásokat követő, borítékolható kormányváltás. Hiába lesz erős mandátuma a szocialista PSOE-t minden bizonnyal felváltó konzervatív PP-nek, pestiesen szólva a rá váró feladatok sem tekinthetők piskótának.

Elszáll a deficit

A szakértők attól tartanak, hogy az ország költségvetési hiánya magasabb lesz a tervezettnél, azaz a GDP hat százalékánál. Egy évvel ezelőtt 9,2 százalék volt a deficit, amit a vártnál rosszabb gazdasági körülmények miatt bizonyára nem sikerül kétharmadára csökkenteni.

Amikor a PP hatalomra kerül, várhatóan azt mondja majd, hogy "Oh jaj, belenéztünk a könyvekbe, és azt találtuk, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondoltuk - véli Alistair Newton, a Nomura politikai elemzője. Ezt követően kezdődhet az egyeztetés a költségvetés megfogásáról az EU-val, az IMF-fel és az Európai Központi Bankkal (ECB).

A fiatalok fele munkanélküli

A feladat, ami az új kormányra vár brutális. A fiatalok körében 50 százalékos a munkanélküliségi ráta. A Crédit Suisse becslése szerint a gazdaság versenyképességének helyreállításához a következő öt évben 11 százalékkal kellene csökkenteni az alkalmazottak bérét. A spanyol hivatalok folyosóin arról pusmognak a tisztviselők, hogy a legnagyobb bankokat fel kell tőkésíteni.

Az átlagos lakásárak az ingatlanbuborék kipukkadása nyomán 26 százalékkal zuhantak a válság előtt elért csúcsukhoz képest, ám Írországban 43 százalékkal omlott össze a piac a krízis miatt, ami arra utal, hogy Spanyolországban is van még hova hanyatlania az ingatlanpiacnak.

Temetői csend a gazdaságban

A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben leállt - derült ki a madridi statisztikai hivatal adataiból. A spanyol termékek iránti exportkereslet halvány, a belső fogyasztás zsugorodik. A gazdaság még mindig az építőipar összeomlása utáni siralomvölgyből igyekszik kilábalni - véli Gustavo Bagattini, az RBC Capital Markets tanácsadó cég elemzője.

Az ingatlanpiac és a bankszektor egymást fertőzi: az előbbi hanyatlása még koránt sem ért véget, ami további jelzáloghitelek bedőléséhez vezet. Mindebből az az egyszerű következtetés adódik, hogy az új kormány jövőre újabb megszorításokra kényszerül, tovább szorítva a hurkot a háztartások nyaka körül.

"Szálljuk meg" mozgalom a négyzeten

A "Szálljuk meg a Wall Streetet!" demonstrációból kiindult világméretű mozgalom gyökere valójában a spanyolországi Indignados tüntetéssorozat, amely spanyol városok központjainak megszállásával indult. A helyzetüket kilátástalannak látó fiatalok az egész politikai rendszer, a hagyományos váltópártok leváltását követelik.

Az Indignados nagyon rendezett mozgalom, amely óriási tömegeket mozgat meg. Demonstrációi eddig békés természetűek voltak, de ez a jobbközép kormány hatalomra kerülése és várható megszorító intézkedései nyomán megváltozhat - vélik szakértők. A szakszervezetek visszafogták magukat, mert javítani akarták a velük hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló PSOE újraválasztási esélyeit. A kormányváltás ebben is változást hozhat.

Újrakezdődnek az athéni tömegtüntetések

Görögországban ma emlékeznek meg a katonai junta elleni 1973-as diáklázadás évfordulójáról. Athén utcáit várhatóan több tízezer tüntető lepi el, a rendőrség 5000 főt vont össze a demonstráció biztosítására.

A parlamenti bizalmi szavazáson tegnap átment kormány hozzálátott a költségvetés beterjesztésének előkészítéséhez. A szakszervezetek a büdzsé parlamenti szavazásának időpontjára újabb általános sztrájkot ígérnek.