A svájci jegybank (SNB) hamarosan úgy érezheti magát, mint az a hegymászó, aki megpróbál feljutni az ország hegyeinek síkos szikláin valamelyik hegycsúcsra, hogy újra elmondhassa magáról: legyőzte a szándékai útjában álló kemény akadályokat - kezdi romantikus felütéssel cikkét a Financial Times (FT).

A cél elérését - a nemzeti valuta gyengítését - akadályozó zord külső körülmények a pénzpiacon az Európai Központi Bank (ECB), illetve amerikai társa, a Fed lépéseiként jelentkezhetnek. Az előbbi december elején, az utóbbi a hónap közepén hozhat olyan döntést, amely hatással lehet a frank árfolyamára, s ezzel kényszerhelyzetbe hozhatja az SNB-t.

Ha a hagyományosan konzervatív svájci központi bank nem avatkozik be nagy frankeladásokkal a nemzeti valuta árfolyamának védelme érdekében vagy nem csökkenti tovább a már most is a negatív tartományban lévő alapkamatát - amivel szaporítaná szokatlan monetáris politikai lépéseit -, akkor erősödő pályára állhat a frank árfolyama az euróval szemben. Márpedig ez nem hiányzik a nyitott, exportvezérelt svájci gazdaság vállalatainak.

Idegesek

Az SNB attól tart, hogy a hazai valuta erősen túlértékelt annak ellenére, hogy a bank a világ legalacsonyabb kamatát - mínusz 0,75 százalékot - kínálja a nála elhelyezett kereskedelmi bankok betéteire. Ha annak ellenére nem gyengül egy valuta, hogy a központi bank pénzt szed a betétek után ahelyett, hogy fizetne, akkor a jegybank döntéshozóinak tényleg megvan minden okuk arra, hogy idegeskedjenek - mondja ezzel kapcsolatban Daniel Kalt, az UBS bank vezető közgazdásza.

A befektetők Frankensokk-ként tartják számon az SNB január 15-ei döntését, amellyel feladta a frank/euró árfolyam 1,2 felett tartását. A svájci valuta értéke egy napon belül 40 százalékos hullámvasútra került az euróval és a dollárral szemben. Január végén volt olyan időszak, amikor egy euróért kevesebb, mint egy frankot kellett adni. A görög válság nyomán aztán a gyengülő eurónak köszönhetően elérte az 1,1-es szinten is az árfolyam. A dollárral szemben nagyjából ott tart a svájci valuta, ahol a január közepi sokkot követően kikötött.

Mellékhatások

A jövő hónapban várhatóan nem a Fed fogja a legnagyobb fejfájást okozni svájci társának, mert ha emeli alapkamatát, az erősíteni fogja a dollárt a frankkal szemben is. Az ECB azonban bővítheti monetáris enyhítését, ami éppen ellenkező hatással járhat. Válaszul az SNB, amelynek monetáris tanácsa az ECB kamatdöntő ülése után tartja saját hasonló tanácskozását, tovább viheti le a nulla alatt saját kamatát, ám hírek szerint a bank döntéshozói egyre jobban aggódnak a lehetséges mellékhatások miatt.

Ez lépés meglehetősen veszélyes lenne - véli az UBS elemzője. Eljöhet az a pont, amelyen a kereskedelmi bankok is kénytelenek lennének negatív kamatot szabni betéteikre, ami pánikszerű menekülést indíthat el. A felgyorsult tőkekivonás nyomán az SNB elveszítheti a pénzkínálat feletti ellenőrzését. Ugyanez a veszély fenyeget akkor, ha szűkítik a negatív kamat alóli kivételek körét.

Hitelesség

A veszély ellenére az elemzők egy része úgy látja, hogy egyelőre még van további lehetőség a negatív kamat szélesítésére. A pénzpiacok a januári sokk ellenére normálisan működnek. Egyelőre alig látunk negatív mellékhatásokat - mondja Anezka Christovova, a Crédit Suisse elemzője. Az SNB még nem érte el a vágás alját, sőt további 50 bázispontnyi lejtő kínálkozik ezen az úton.

A folytatás mellett szól az is, hogy a gazdaság a Frankensokk ellenére nem került recesszióba. Az ország története tele van a frank erősödésével járó periódusokkal, ami megedzette a vállalatokat. Készek innovációval, hatékonyságuk javításával felelni erre a csapásra.

Összességében az SNB megteheti, hogy nem tesz semmit, azaz vár, és figyeli a fejleményeket - véli David Kohl, a Julius Baer bank vezető devizastratégája. Az elmúlt évben gond nélkül költötték a pénzt a frank gyengítésére, így a GDP arányában már akkorára hizlalták a jegybank mérlegét, mint amekkora az ECB-jé. Kohl szerint a monetáris politika sikere az SNB hitelességétől függ. A pénzpiaci beavatkozások akkor működnek, ha piaci hátszelet élveznek, trendeket nem lehet megtörni velük.