Az egészségügyben egyre több az alultápláltság miatt megbetegedő gyerek, a legutóbbi adatok szerint Angliában és Walesben egy év alatt 19 százalékkal nőtt a silány étrend miatt szükségessé váló kórházi kezelések száma - írja a Guardian.

Mindeközben az elhízás továbbra is a legnagyobb probléma azoknál a családoknál, amelyek nem engedhetik meg maguknak a egészséges élelmiszert, mivel a túlélés érdekében az olcsó, magas zsírtartalmú készételek fogyasztására szorulnak. A rég kihaltnak hitt angolkór pedig újra felütötte a fejét Angliában és Walesben - hivja fel a figyelmet egy közegészségügyi szakértő.

Mint állítja, a kórházi felvételi statisztikákban kiugróan sok a táplálkozással összefüggő vitaminhiányos állapot és az alultápláltság. Az okok közé sorolja, hogy az élelmiszerárak 12 százalékkal nőttek, az üzemanyagok is kétszámjegyű százalékkal drágultak, a jövedelmek pedig csökkentek, ez a kombináció pedig sokakat egészségtelen étrendre kényszerít. A szegények azért kénytelenek készételt, vagy valamilyen fast-food élelmiszert választani, hogy ne prögessék otthon a villanyórát.

Egy jótékonysági szervezet alapítója tanári beszámolókra hivatkozva arról beszél, hogy a szegény családok gyerekei a nyári szünet alatt, az iskolai étkezés híján drámaian lefogynak, s az iskolakezdéstől számítva két-három hétbe is beletelik, hogy visszanyerjék nyár eleji testsúlyukat.