Írország gazdasága 1,4 százalékkal bővült az idei első negyedévben 2014 október-decemberéhez képest - jelentette a dublini statisztikai hivatal. Még brutálisabb összehasonlítást kapunk, ha 2014 első negyedéhez viszonyítjuk a bővülést, ugyanis egy év alatt 6,5 százalékkal ugrott meg a GDP.

Ezzel a szigetország jó úton halad afelé, hogy az elmúlt év után idén is Európa leggyorsabban növekvő gazdasága legyen. A statisztikai hivatal módosította a 2014-es egész évi adatot is: eszerint nem 4,8 százalékkal, hanem 5,2 százalékkal bővült a GDP az elmúlt évben.

A gazdaságot a főként Nagy-Britanniába irányuló export húzza. Az első negyedévben 2,3 százalékkal bővült a kivitel az elmúlt év utolsó három hónapjához képest. A fogyasztás 1,2 százalékkal kúszott feljebb. Ezek az adatok összhangban vannak a dublini központi bank mutatóival, amelyek szerint erőteljesen nő a kiskereskedelmi forgalom és zsugorodik a munkanélküliség.

A 2008-2009-es pénzügyi válságban klinikai halába merevedett kelta tigris feltámadt: az 189 milliárd eurós GDP már meghaladja a 2007-es szintet. (A magyar GDP valamivel több mint 100 milliárd euró.) A központi bank négyszázalékos növekedést vár 2015-re, ám a szakértők a friss adatok tükrében 5-6 százalékos tempót is elképzelhetőnek tartanak.