A világ régióinak és országainak gazdaságai egyenetlenül fejlődnek, de a változások nagyjából kiegyenlítik egymást, ezért a Nemzetközi Valutaalap nem változtatott a világgazdaság növekedésere adott előrejelzésén - derül ki a szervezet friss World Economic Outlook (WEO) jelentéséből. Akárcsak az év elején, most is arra számítanak, hogy idén 3,5 százalékkal bővülhet a világgazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest.

Ez úgy jön ki, hogy az USA-tól kisebb, az eurózónától pedig tempósabb növekedést vár a januárban megjelent prognózisához képest a Nemzetközi Valutaalap. A WEO ma publikussá vált jelentése szerint a világgazdaság kibocsátása gyorsuló ütemben nő, a tavalyi 3,4 százalékos bővülés után az idén 3,5, jövőre 3,8 százalék várható. Az Egyesült Államok ehhez a korábban prognosztizálthoz képest kevésbé fog tudni hozzájárulni, miközben az eurózóna vezető gazdaságai tempósabb növekedésre számíthatnak. Igaz, az USA így is nagyjából kétszer gyorsabb - az idén és jövőre is 3,1 százalékos - GDP-növekedésre számíthat, mint az euróövezet. Az eurózóna gyorsabb gazdasági növekedése elvben régiónk számára is jó hír, de a feltörekvő és fejlődő európai országokra vonatkozó prognózisán csak 2016-ra vonatkozóan javított az IMF: az idén a térség átlagában 2,9, 2016-ban 3,2 százalékos GDP-bővülésre van kilátás.

A jelentés megállapítja: a növekedési kiátásokat rövid távon fenyegető kockázatok kiegyensúlyozottabbak, mint amilyennek 2014 októberében látszottak, de továbbra is lefelé mutatnak. Az olajár csökkenése a vártnál nagyobb gazdaságélénkítő hatással járhat, egyes fejlett országokban viszont az alacsony infláció illetve az defláció viszont ezzel ellentétesen hathat.

Az IMF szakértői megállapítják, hogy a feltörekvő országok negatív meglepetéseket okoztak az elmúlt négy évben,ezért romlottak a velük kapcsolatos középtávú (ötéves) várakozások. A fejlett országok bővülésére továbbra is a lakosság elöregedése, a kevés befektetés és a termelékenység gyenge növekedése vet árnyékot.

Az utóbbi országcsoport egyes államai még mindig a válság örökségével, a gyenge növekedéssel és a magas magán- és közadóssággal küszködnek, miközben az inflációs várakozások alacsonyak maradtak. Összességében a feltörekvő és a fejlett országok termelik meg a világ GDP-jének 70 százalékát 2015-ben.

Az alábbi ábrán az európai előrejelzéseket rejtettük el - kattintson a táblázatra a nagyításhoz!

Az USA esetében a jelentés megjegyzi: hosszabb távon a kép borúsabb, a 3 százalék feletti idei és jövő évi növekedéssel szemben a potenciális ráta csupán 2 százaélk körüli, részben az elöregedő társadalomnak, a gyenge innovációnak és a termelékenység lanyha növekedésének betudhatóan.

Feltörekvő gondok

A legnagyobb feltörekvő országok közül Kínában a korábban kialakult sérülékenységek, elsősorban a hitelbuborék leküzdéséről szól az idei év. Ezért mérséklődni fognak a befektetések, ezen belül lassulnak az ingatlanfejlesztések. Brazíliában az állami olajipari cég, a Petrobas körüli vizsgálatok rontják az üzleti hangulatot. Oroszországban az alacsony olajár és a geopolitikai feszültségek okoznak gondot.

Az előbbi körülmény számos más olajexportáló országra is csapást mér, miközben az fekete arany importőreit lélegzetvételhez juttatja, azaz lehetővé teszi, hogy kormányaik valamivel többet költsenek, mint korábban. Ezt régóta esedékes reformjaikra kellene felhasználniuk, például megszüntethetnék infrastruktúráik szűk keresztmetszetét, javíthatnák munkaerejük képzettségét és az üzleti környezet más elemeit.

Összességében a feltörekvő országok GDP-je 3,8 százalékkal bővülhet idén és jövőre, ezen belül 2016 hozhatja a nagyobb lendületet. Eközben a fejlett országok bővülése is élénkülhet valamelyest, és a tempó 2015-ben és 2016-ban elérheti a három százalékot. Az IMF az idetartozó államoknak is azt ajánlja, hogy a kedvező - enyhe - monetáris környezetet reformjaik végrehajtására használják fel.

Kockázatok

A Valutaalap szakértői úgy látják, hogy előrejelzésük bizonytalansági tényezői nem változtak lényegesen a 2014. októberi előrejelzés óta. A növekedés jobb lehet a prognózisnál, ha az olajárak csökkenése a vártnál nagyobb segítséget ad a világ gazdaságainak, amivel szemben a geopolitikai feszültségek súlyosabbá válása áll. A gazdaság szereplőinek számolniuk kell azzal, hogy a különlegesen laza monetáris környezet 2015-től kezdődően - az amerikai Fed várható kamatemelésével - fokozatosan kedvezőtlenebbé válhat.

Ezek a tényezők a gazdasági hangulat, az üzleti várakozások megváltozásához vezethetnek. A dollár további határozott erősödése pénzügyi gondokat okozhat a világ különböző pontjain, leginkább a feltörekvő piacokon. A fejlett államok továbbra is a lanyha növekedés és az alacsony infláció veszélyével néznek szembe. Ez még azokat az országokat is bajba keverheti, amelyek növekedési kilátásai viszonylag jók