Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság (EB) megkettőzi a multinacionális vállalatok adóoptimalizációs tevékenységének kivizsgálásával kapcsolatos erőfeszítéseit - derül ki a Bloomberg tudósításából. Brüsszel 15 EU-tagországtól kért részletes adatokat a multikkal kötött kormányzati megállapodásokról. A "tetemre hívott" államok között olyan nehézsúlyú versenyzők is vannak, mint az eurózóna három legnagyobb tagja: Franciaország, Németország és Olaszország.

Az EB mint európai versenyhatóság ultimátumot intézett Lengyelországhoz és Észtországhoz, amelyek vonakodnak információt szolgáltatni adómegállapodásaikról. Brüsszel felszólította Varsót és Tallinnt, hogy egy hónapon belül juttassák el a kért adatokat az unió központjába, ha nem teszik, akkor eljárást indítanak ellenük az Európai Bíróságon. A német kormány jelezte, hogy együttműködik az EB-vel a vizsgálatban, a francia, a lengyel és az olasz vezetés azonban nem kommentálja a kemény brüsszeli fellépést.

Nincs hozzá joguk?

Észtország határozottan elutasító álláspontot foglalt el: a tallinni kormány megtagadja a vállalti adózással kapcsolatos információk átadását, mert vitatja a bizottság adatkérésének jogi megalapozottságát. Emellett arra hivatkoznak, hogy az észt törvények tiltják a vállalatok támogatását adómegállapodásokkal, ezért nem fordulhat elő, hogy ily módon megsértenék az állami támogatásokkal kapcsolatos szabályokat - állította az észt pénzügyminisztérium egy közleményében.

Az új EB a novemberi megalakulását követő hónapban kezdte meg a 2010 és 2013 közötti adószabályok felülvizsgálatát. Észtország és Lengyelország kivételével minden érintett ország együttműködik a bizottsággal. Az elmúlt napokban további információkat kértek, hogy leássanak az ügy mélyebb rétegeibe. Így került fel Brüsszel radarképernyőjére az említett három nagy állam mellett Ausztria, Csehország, Dánia, Finnország, Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Szlovákia, Spanyolország és Svédország is.

Nem érnek rá?

Margrethe Vestager, az EB trösztellenes ügyekben illetékes biztosa a piaci versenyt korlátozó kedvezményeknek üzent hadat. Az olyan adóoptimalizációkat akarják visszaszorítani, amelyekre az Apple Írországban, a Starbucks Hollandiában, illetve az Amazon.com és a Fiat Luxembourgban adott példát. Ezek lényege mindig az, hogy a kedvezőbb adózási feltételek miatt ezekben az országokban számolják el máshol keletkezett bevételeiket, illetve profitjukat is.

Nem csupán az Európai Bizottság kapott azonban kosarat az említett két kelet-közép-európai országtól, hanem az Európai Parlament is az adóügyek másik szereplőcsoportjától, a multiktól. Meghallgatásra hívták meg a cégeket, ám 13 vállalat vezérigazgatója nem tudott időt szakítani az eseményre. Általában a folyamatban lévő vizsgálatra hivatkozva mondták le szereplésüket. Csak a francia Total olajcég megjelenésére számíthatnak biztosan az EP-képviselők.