Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel parlament újra napirendjére tűzi a vasárnapi kereskedelmi zárva tartás kérdését - írta a gazeta.pl Janus Sniadek, a Lengyelországot kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) képviselője, aki indítványozta az ügy ismételt napirendre vételét, azzal indokolta a lépésüket, hogy módosításokat akarnak végrehajtani az elfogadott jogszabályon.

A legfontosabb változtatás az, hogy a tilalom nem fogja érinteni az internetes üzleteket. Ezt a külügyminisztérium tanácsára kezdeményezik, ugyanis ha a tiltás ezeket is érintené, akkor meg kellene szerezni az EU beleegyezését az új szabályok bevezetéséhez. Az egyeztetés pedig hónapokat vehetne igénybe.

A másik változtatás a tervezetben, hogy a jogszabály hatályba léptetését későbbre, január elsejéről márciusra halasztják. A fokozatos bevezetés értelmében jövőre a boltok a hónap első és negyedik vasárnapján még nyitva lehetnek, 2019-ben már csak az utolsó vasárnap, végül 2020-ban a tilalom néhány ünnepi kivételtől eltekintve minden vasárnapra vonatkozni fog.

A bevezetés elhalasztása időt ad arra, hogy pontosan megfogalmazzák, mi lesz a szabály a benzinkutak és a pályaudvarok boltjai esetén. Az eredeti törvénytervezetet egyébként 2016 szeptemberében a Szolidaritás szakszervezet nyújtotta be.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com