Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) támadásba lendült annak érdekében, hogy elszipkázza Londonból az euró-elszámolóházi tevékenységet - tudósított a Bloomberg. A brexittel kapcsolatos tárgyalások egyik kulcskérdéséről van szó, ugyanis a Cityben több ezer embernek ad munkát és hatalmas profitot hoz ez a tevékenység.

Így ha előírják, hogy az ezzel foglalkozó szervezeteknek a kontinentális Európában kell lenniük, az hatalmas vágást ejtene a brit gazdaságon. Ez újabb súlyos csapást mérne a válási tárgyalásokon részt vevő brit delegációra, amely korábban kénytelen volt belemenni abba, hogy az EU napirendi javaslata alapján kezdjék el a tárgyalásokat.

Londonban a nagyja

Az elszámolóházak az úgynevezett származékos pénzügyi üzleteket kötő üzletfelek között helyezkednek el. Feladatuk, hogy mérsékeljék ezeknek a fogadásokhoz hasonló ügyleteknek a magas kockázatát. Ennek érdekében pénzügyi biztosítékot kapnak az üzletfelektől, amelyből csőd esetén ki tudják fizetni a fizetésképtelenné vált piaci szereplő tartozásait.

Az euróban elszámolt kamatlábswap-ügyletek 75 százalékát Nagy-Britanniában kötik - derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) korábbi adataiból. Az euró-elszámolóházi üzlet domináns szereplői londoni pénzügyi szolgáltató cégek élükön London Stock Exchange-dzsel (LSE), a világ legnagyobb elszámolóháza, az LCH többségi tulajdonosával.

Régi próbálkozás

Az ECB régóta igyekszik közelebb húzni magához az euró-elszámolások ellenőrzését. Már 2011-ben jogot formált arra, hogy meghatározza a származékos euróügyletek elszámolásának helyét. Csak olyan cégeknek adott volna jogot adni erre, amelyeknek lett volna ezzel foglalkozó szervezetük a közös európai valutát használó országok valamelyikének területén.

A brit kormány pert indított ez ellen a kezdeményezés ellen, amelyet 2015-ben meg is nyert. Az Európai Bíróság döntése értelmében az ECB-nek nincs felhatalmazása erre a korlátozásra. Ugyanakkor a bíróság azt is világossá tette, hogy ha az európai jegybank igényt tart erre a felhatalmazásra, akkor kezdeményeznie kell a jogállását rendező európai uniós jogszabály módosítását.

Összehangolt akció

Pontosan ez az, amit a bank pénteken megtett: javasolta annak az EU-s szabályozásnak a megváltoztatását, amely feljogosítja az ECB-t az euróval kapcsolatos monetáris politika folytatására. Az európai jegybank világos jogi felhatalmazást kér az euróban denominált pénzügyi megállapodások központosított elszámolására, ezen belül az ezzel foglalkozó EU-n kívüli elszámolóházak szorosabb ellenőrzésére is.

A kezdeményezés egy összehangolt akció része az elszámolóházi szabályozás megváltoztatása érdekében. Az első lépést az Európai Bizottság tette meg a hónap elején. A brüsszeli testület kétlépcsős megoldást javasol. Eszerint a kisebb elszámolóházak a jelenleg érvényben lévő szabályozás alapján folytathatnák tovább a tevékenységüket, míg az EU pénzügyi rendszere szempontjából kritikus nagyságú szervezeteket szigorúbb kontroll alá vonnák.

Ez utóbbi azzal járna, hogy származékos euróügyleteik elszámolását fizikailag az eurózónán belülre kellene hozniuk. Az ECB pénteki közleménye szerint a bizottság terve azt a felhatalmazást adja az bank kezébe, amelyre e világ jegybankjai joggal tartanak igényt.

Veszik a lapot

A bizottság megkapta az ECB javaslatát és ki fogja adni az azzal kapcsolatos véleményét - mondta Vanessa Mock, a testület egyik szóvivője. A kezdeményezésben szereplő konkrétumokat összevetik saját elképzeléseikkel - azaz folytatódik a két intézmény látványos színjátékba csomagolt együttműködése az ügyben. Az LSE nem kommentálta az ECB közleményét.

A papírt eljuttatták az Európai Parlamentnek (EP) és az EU-tagállamoknak is. A fogadtatás nem lehet kétséges. Jakob von Weizsaecker német EP-képviselő máris üdvözölte a kezdeményezést.

A francia központi bank elnöke, Francois Villeroy de Galhau csütörtökön beszélt arról, hogy az elszámolóüzletet házon belülre kellene hozni. Ez a feltétele annak, hogy az ECB kezelni tudja a vele járó kockázatokat, azaz biztosítsa az eurózóna pénzügyi stabilitását.