Vlagyimir Ogrizko, aki az oroszbarát Viktor Janukovics elnöksége idején külügyminiszterként szolgált a kormányban, azzal vádolta Oroszországot, hogy újraépíti a berlini falat a Krím és Ukrajna határán. Ezzel arra utalt, hogy az orosz csapatok aknamezőket telepítenek a nemrégiben bekebelezett félsziget északi határán - idézte a politikust a Moscow Times.

Szerinte már csak egy kérdés maradt nyitva Moszkva számára, nevezetesen az, hogy merre fog tovább kanyarogni az aknazár, áthalad-e Ukrajna közepén elvágva az ország többi részétől a keleti régiókat vagy nem indul tovább a Krímtől. Ogrizko szerint a félsziget orosz bekebelezése, elszigetelése Ukrajna többi részétől és a taposóaknák telepítése gyakorlatilag a vasfüggöny, a berlini fal felélesztését jelenti.

A szárazföldi aknákról folyó genfi tárgyalásokon a hónap elején az ukrán delegáció már jelezte, hogy orosz csapatok aknamezőket telepítenek a Krímben, azon a keskeny földsávon, ahol a félsziget találkozik a szárazfölddel - jelentette az AFP.

Fenyegetőzéssorozat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter burkoltan felszólította az Egyesült Államokat, hogy fogja vissza az ukrán vezetést, amely újraindította katonai akcióját a kelet-ukrajnai városokban elfoglalt közintézmények visszaszerzésére. Szerinte nem véletlen, hogy ezt a döntést a CIA igazgatójának kijevi látogatása idején hozták meg. Ezt megelőzően Lavrov és Vlagyimir Putyin államfő is kizárólag az ukrán kormányt tette felelőssé azért, hogy az akció újabb halálos áldozatokkal járt. Korábban arra figyelmeztettek, hogy Oroszország nem nézi tétlenül, ha oroszokat fenyegetnek bárhol a volt Szovjetunió területén.

A Szlavjanszknál kirobbant harcokban öt oroszbarát szeparatista - az orosz hírportálok szerint a helyi önvédelmi erőkben harcoló föderalista - vesztette életét. Az ukrán katonaság felszámolt hármat az előbbiek nyolc ellenőrzőpontjából. Egy rendőr megsérült. Szlavjanszk lakóit felszólították, hogy ne hagyják el lakásukat. A RIA Novosztyi a helyi oroszbarát csoportok vezetőitől úgy értesült, hogy jelzés nélküli katonai járművek lezárták a városba vezető összes utat.